LOADING

Type to search

AI. NEWS STIRI

Vertiv: Perspective și strategii pentru centrele de date în era Inteligenței Artificiale

Share

Pentru Vertiv, furnizor global de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate, Ziua Internațională a Centrelor de Date este un moment de recunoaștere a contribuțiilor esențiale pe care aceste centre le aduc în funcționarea cotidiană a societății. De la gestionarea e-mailurilor la susținerea infrastructurii cruciale pentru orașe, centrele de date sunt coloana vertebrală a conectivității noastre digitale. În lumina provocărilor crescânde legate de alimentarea cu energie, cerințele de decarbonizare și necesitatea de a satisface necesitățile tot mai complexe ale inteligenței artificiale (AI), devine imperativ un efort colectiv pentru a găsi soluții care să modeleze viitorul nostru.

Vertiv este în fruntea soluționării acestor probleme. Odată cu creșterea inteligenței artificiale, centrele de date se confruntă cu echilibrarea cerințelor de alimentare, cu cele pentru sustenabilitatea mediului. În acest context, aruncăm o privire mai atentă asupra a ceea ce urmează în industrie, aprofundând perspectivele liderilor Vertiv. Printre ei se numără Greg Stover, Director global de dezvoltare Hi-Tech; Peter Panfil, Vicepreședinte pentru Global Power; Steve Madara, Vicepreședinte pentru centrele de date termice; și Anand Sanghi, Președintele pentru continentele Americilor. Ei au participat la o discuție în cadrul unui webinar găzduit de Data Center Dynamics (DCD) intitulat „Cum să echilibrăm activarea AI și sustenabilitatea în 2024”.

Colaborarea, o nevoie imperativă

AI a apărut ca un motor formidabil al transformării, reinventând modul în care funcționează industriile și modificând semnificativ structura vieții noastre de zi cu zi. Și, odată cu această schimbare tehnologică, centrele de date vor evolua în următorii ani pentru a evita întreruperile.

Panfil a declarat în prezentare: „Creșterea cererii de procesare AI exercită presiune asupra consumului de energie și a densității rack-urilor, iar utilitățile nu pot ține pasul”. În plus, centrele de date au început să țină cont de amprenta lor de carbon, aducând decarbonizarea și eficiența energetică în prim-planul preocupărilor.

Pe măsură ce industria abordează aceste provocări, se ajunge la un punct de inflexiune în ceea ce privește managementul termic. Soluțiile de răcire cu lichid sunt din ce în ce mai utilizate, deoarece tehnologiile de răcire cu aer nu pot susține singure, în mod eficient, sarcinile de lucru cu densitate mai mare. Potrivit lui Madara, „Se va schimba modul în care echipăm centrele de date. Este bine din punct de vedere al sustenabilității, deoarece ne permite să construim centre de date mai mici și mai compacte și să luăm în calcul diferite tehnologii pe parcurs”.

Este nevoie de colaborare acum mai mult decât oricând, a subliniat Stover într-o prezentare. „Băieții de la cipuri, proprietarii-operatori, inginerii de proiectare, noi – producătorii, trebuie să discutăm împreună constructiv și consecvent, pentru a rezolva aceste probleme cu viteza pe care o așteaptă clienții noștri”, a adăugat el.

Potrivit lui Panfil, „clienții noștri nu ne privesc ca pe un furnizor. Ei ne privesc ca pe un partener tehnologic”. Diverse implementări pentru scalarea și satisfacerea cerințelor AI sunt întâmpinate cu incertitudini în furnizarea și normalizarea operațiunilor lor. Sanghi a fost de acord și a adăugat: „Clienții sunt neliniștiți. Întregul ecosistem, ce include modul în care furnizăm servicii, tipul de suport de care aveți nevoie și tipul de abilități și capacități de care industria are nevoie pentru a sprijini ceea ce se va întâmpla în acest domeniu, este esențial. Cu toții avem o responsabilitate mai extinsă de a ne asigura că educăm și creștem seturile de abilități pentru a livra.”

Având în vedere că cerințele spațiului digital vor crește, este esențial ca centrele de date să se adapteze continuu, valorificând soluții inovatoare și eficiență operațională pentru a face față viitorului. Experții Vertiv consideră aceste provocări ca fiind oportunități de a conduce industria către un viitor mai sustenabil și mai rezilient.

Panfil a evidențiat opțiunea de a produce propria energie (BYOP – Bring your Own Power), din cauza incapacității utilităților publice de a satisface cerințele centrelor de date, adăugând faptul că „utilizatorii devin din ce în ce mai deschiși la utilizarea infrastructurii critice chiar și în afara întreruperilor de curent”. Pe măsură ce tehnologia avansează, rolul sursei de alimentare neîntrerupte (UPS) se poate transforma într-o resursă de energie dinamică, creând un mediu „pornit continuu”. În plus, implementarea stocării energiei în baterii (BESS – Batery Energy Storage Sy stem) poate ajuta centrele de date să gestioneze instabilitatea rețelei și să reducă emisiile de carbon prin reducerea pornirilor generatoarelor.

În ceea ce privește inovațiile în abordarea provocărilor legate de energie, Ratcliff a subliniat capacitatea centrelor de date de integrare în rețea și partajare a resurselor pentru a ajuta la schimbarea profilului de putere. „Centrele de date au fost, în mare parte, doar consumatori de energie electrică. Cu toate acestea, odată cu progresele recente, viitoarele centre de date ar putea fi un element stabilizator pentru rețeaua locală. Capacitatea de a schimba sarcinile, de a porni sisteme cu celule de combustie și de a partaja energia de la sisteme BESS mari va schimba modul în care centrele de date trec de la statutul de consumatori, la cel de parteneri în stabilizarea rețelei viitoare.”

Stover a vorbit despre această utilizare a sistemelor BESS și a menționat că „ar putea transforma centrele de date în facilități pe care publicul și le-ar dori în comunitățile lui. BESS ar transforma centrele de date în surse de energie garantate pentru comunitate în timpul instabilității rețelei sau a întreruperilor de curent”.

Pe lângă activarea strategiei BYOP, se pune accent și pe implementarea răcirii cu lichid și pe asigurarea că aceasta completează tehnologiile existente de răcire cu aer. După cum subliniase Stover, BESS și răcirea cu lichid au trebuit să meargă împreună pentru a îndeplini cerințele de gestionare a energiei și termice generate de procesarea de înaltă densitate. El adaugă: „Pe măsură ce trecem la lichid, atingem subiectele sustenabilitate, reutilizarea căldurii, densitate mai mare și putere de procesare”.

Cu toate acestea, așa cum au arătat prezentările, implementarea răcirii cu lichid în centrele de date existente aduce provocări, ceea ce duce la incertitudini din partea clienților. Pe măsură ce incertitudinea determină o colaborare sporită cu furnizorii de infrastructură critică precum Vertiv, Madara subliniază importanța conlucrării pentru găsirea celor mai bune practici și stabilirii de standarde mai înalte. El a adăugat: „În această industrie trebuie să fim atenți la modul în care ne prezentăm și facem aceste implementări. Trebuie să standardizăm și să ne asigurăm că oferim cea mai fiabilă soluție”.

În discuțiile din cadrul evenimentului Ziua Internațională a Centrului de Date este evident că luarea de măsuri proactive astăzi va modela traiectoria industriei de mâine. Acordând prioritate inovației și sustenabilității, centrele de date pot deschide calea către un viitor mai eficient și mai conștient de mediu. Cu cerințele în creștere generate de AI, provocările legate de consumul de energie și obiectivele de sustenabilitate, industria centrelor de date se află într-un moment critic. Implementarea unor soluții practice precum răcirea cu lichid și sistemele de stocare a energiei în baterii (BESS) este esențială pentru abordarea acestor probleme și pregătirea pentru viitor.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment