LOADING

Type to search

ENTERTAINMENT STIRI TECH

Implementarea sistemului integrat de gestionare audio-vizual de către ATEN pentru optimizarea performanței la Hard Rock Cafe Dubrovnik

Share

Orașul vechi Dubrovnik este un labirint de străduțe înguste, iar clădirile cu ziduri puternice sunt dovada rezistenței sale de-a lungul secolelor. Popularitatea Dubrovnikului ca locație de filmare, inclusiv pentru iconicul Game of Thrones, i-a crescut și mai mult atractivitatea. De aceea, a fost orașul ideal pentru deschiderea primului Hard Rock® Cafe licențiat din Croația. Astfel, în aprilie 2023, Hard Rock® Cafe Dubrovnik și-a deschis porțile pentru prima dată. Cafeneaua este formată din trei zone principale care pot găzdui peste 400 de oaspeți: zona interioară a cafenelei și magazinul Rock, o curte cu terasă și o zonă în aer liber cu vedere la Fântână Mare a lui Onofrio. Interiorul este decorat cu suveniruri clasice rock, cum ar fi chitare, costume și fotografii ale muzicienilor celebri, creând o atmosferă unică care te va transporta în lumea rock and roll-ului.

Provocarea – Control centralizat audio-vizual de pe o singură tabletă, pentru toate zonele Hard Rock® Cafe

Dacă luăm în considerare specificul Hard Rock® Cafe, este necesară asigurarea unui spațiu tehnic complet funcțional. Într-o locație în care se organizează evenimente, calitatea echipamentelor audio-video și a sistemului de lumini spune multe despre potențialul locației. Această calitate este dată și de capacitatea echipamentelor de a putea fi integrate într-un singur sistem de control. Motivația implementării acestui proiect a fost chiar schimbarea structurii audio-video-lumini care era îmbătrânită, pentru a putea optimiza tot procesul de control centralizat. În acest fel, personalul va lucra cu ușurință accesând toate zonele cafenelei de pe o simplă tabletă.

După implementarea proiectului, în Rack au ajuns două clase mari de echipamente ATEN: ProAV – video matrix pentru semnal video și un Controler pentru a fi conectat la tabletă. Tableta poate funcționa cu mai multe meniuri stabilite de client în funcție de necesități și de zonele Hard Rock® Cafe. Astfel, se poate controla fiecare zonă, prin gestionare video, volum sunet, gestionare scenă, motorizarea luminilor, pentru a răspunde cerințelor variabile în funcție de eveniment. De asemenea, vitrinele de pe pereți sunt elemente de atracție care trebuie puse în valoare cât mai bine, iar momentele dinamice din timpul concertelor au nevoie de suport tehnic care să răspundă rapid. Fără controlul de pe tabletă, fiecare sistem ar fi avut propriul modul de comandă și control, fiind mai dificil de gestionat.

”Partenerul nostru, LAV Projekt, a colaborat cu clientul pentru a construi interfețe unificat, asigurând, astfel, comanda și controlul. În același timp, este important de menționat faptul că cei de la Hard Rock® Cafe au cerut respectarea cu strictețe a normelor de calitate. Documentația tehnică permitea utilizarea unor anumite branduri, iar compatibilitatea dintre produse a reprezentat o a doua provocare.  Partenerul LAV Projekt a optat pentru display-uri SONY, sistem audio Xilica, video și controler ATEN. Direcția proiectului ducea către schimbarea structurii audio-video, care era depășită tehnic, într-una modernizată și performantă, care să corespundă standardului de calitate.”, a declarat Sorin Oprescu, Field Applications Engineer ATEN Eastern Europe.

Arhitectura soluției

Reproducerea de înaltă calitate, cu cât mai puțină latență, a necesitat implementatarea unui comutator matricial modular ATEN VM1600A în combinație cu module de intrare HDMI ATEN VM7814 și module de ieșire HDBaseT ATEN VM8514. Aceasta a permis distribuirea semnalului în continuare, prin cabluri HDMI. Pentru a putea afișa acel semnal în format 4K, s-a combinat VM1600A cu extensoarele ATEN VE816R. Astfel, s-au putut trimite semnale video 4k la distanțe de până la 100 de metri, adică acoperirea aproape în întregime a clădirii. Controlul centralizat al sistemelor audio-video este asigurat de ATEN VK2200, a doua generație a Control Box-ului ATEN, care este procesorul cu cea mai înaltă performanță din serie.

Operarea ușoară a acestui procesor este asigurată de panoul tactil ATEN VK330 de 10.1 inch (Touch Panel), care vine cu aplicația preinstalată ATEN Control System, concepută pentru utilizare integrată cu sistemul ATEN. Clientul are opțiunea de a selecta și controla toate intrările/ieșirile audio-video din toate zonele Hard Rock® Cafe. Cerințele de stabilitate a rețelei electrice a sistemului s-au îndeplinit prin implementarea unui surse de alimentare neîntreruptibilă ATEN OL3000HV, iar acest UPS profesional asigură alimentarea de urgență când sursa principală de energie eșuează. Sursa de alimentare este cuplată cu panourile de alimentare ATEN PE8208 și ATEN PE8216G care oferă multiple opțiuni de control și controlul de la distanță al prizelor, conform cu prize grupate sau individuale, ceea ce permite controlul și monitorizarea alimentării cu energie a tuturor dispozitivelor din sistem.

Ca o concluzie, față de alte soluții Hard Rock® Cafe, soluția ATEN este una centralizată cu care se poate interacționa ușor. Avantajul este că se pot efectua modificări asupra funcționalității soluției chiar din locație, cu ajutorul integrării pe tabletă, a tuturor elementelor audio-vizuale. În cazul unei soluții fără control centralizat, nu poți vedea în timp real ce modificări sunt efectuate, fiind necesară verificarea în locație de fiecare dată până când se ajunge la forma dorită. Soluția ATEN asigură confirmarea instantanee de la distanță. Proiectul Hard Rock® Cafe Dubrovnik a fost implementat în urmă cu mai puțin de un an cu echipamente ATEN, iar implementarea partenerului LAV Projekt se dorește a fi replicată și în alte locații Hard Rock® Cafe. Succesul soluției a plasat proiectul ca primă apariție pe site-ul LAV Project, aceștia mândrindu-se cu complexitatea lui.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *