LOADING

Type to search

FEATURED MOBILE NETWORKS

ANCOM – Creșteri de peste 25% ale vitezei de download pentru internetul fix și mobil în 2022

Share

Conform rezultatelor testelor realizate de utilizatorii finali în cadrul platformei Netograf pe parcursul anului 2022, viteza medie de download la nivel național a crescut cu aproximativ 27% față de anul precedent, înregistrând o valoare de 331 Mbps, iar viteza medie de upload a ajuns la 280 Mbps pentru serviciul de acces la internet la punct fix, creșterea procentuală fiind semnificativă: 56% față de nivelul anului 2021.

Media națională – download și upload internet mobil

În ceea ce privește serviciul de internet mobil, viteza medie de download la nivel național a ajuns la 38 Mbps, înregistrând o creștere de circa 26%, iar viteza medie de upload a atins o valoare de 15 Mbps, fiind mai mare cu 46% față de media națională din anul precedent.

Statistici privind testele efectuate prin Netograf

Dintr-un număr total de 133.641 de teste valide efectuate în anul 2022, 77% au fost realizate pe conexiuni fixe și 23% pe conexiuni mobile. 

La nivel de județe, cele mai multe teste valide pentru serviciile de internet fix au fost efectuate în București (7201 teste), Prahova (2675 teste), Ilfov (2532 teste), Cluj (1782 teste) și Iași (1756 teste). Pentru serviciile de internet mobil, cele mai multe teste valide au fost localizate în București (6920), Timiș (1149), Iași (1122), Ilfov (1022) și Brașov (824).


TOPUL JUDEȚELOR CU CEA MAI MARE VITEZĂ DE DOWNLOAD

Parametrii de calitate pentru serviciile de acces la internet

Furnizorii au libertatea să-și stabilească valorile parametrilor de calitate pentru furnizarea serviciului de acces la internet conform politicii lor comerciale şi tehnologiilor folosite.

În cazul serviciului de acces la internet prin rețele fixe, viteza depinde de specificațiile hardware/software ale terminalului de pe care utilizatorul efectuează măsurătorile, de nivelul de utilizare a procesorului, traficul de fundal și memoria RAM liberă din timpul măsurătorilor, de numărul echipamentelor conectate la aceeași rețea care pot genera trafic în timpul măsurătorilor etc.

În cazul serviciului de acces la internet prin rețele mobile, viteza măsurată este influențată de efectuarea măsurătorilor în interiorul sau în exteriorul unei clădiri, de condițiile atmosferice, de numărul utilizatorilor finali care accesează simultan serviciul în aceeași arie, de echipamentul terminal, sistemul de operare etc. Este important ca utilizatorii să țină cont de faptul că majoritatea ofertelor dedicate clienților rezidenţiali disponibile pe piaţă nu garantează atingerea unei anumite viteze pe întreaga perioadă de utilizare a serviciului de acces la internet.

Pentru a asigura transparența informațiilor privind calitatea serviciului de acces la internet, furnizorii au obligația de a preciza în contracte și pe paginile proprii de internet valorile următorilor parametri de calitate tehnici: viteza minimă, viteza de transfer disponibilă în mod normal, viteza maximă și viteza promovată (pentru serviciile de acces la internet prin rețele fixe) și viteza maximă estimată și viteza promovată (pentru serviciile de acces la internet prin rețele mobile).

Cel mai recent studiu privind utilizarea serviciilor de comunicații electronice de către utilizatorii finali, persoane fizice (decembrie 2022) realizat de ANCOM arată că 29% dintre respondenți nu cunosc viteza abonamentului/din contract pentru servicii de acces la internet fix, cu un procent mai mare (37%) în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 25-34 de ani.

În același timp, întrebați ce i-a determinat sau i-ar determina să achiziționeze un abonament de internet fix cu o viteză de 1000 Mbps sau mai mult, 47% dintre respondenți au ales ca răspuns viteza reală/garantată.

Raportul este disponibil pe pagina de internet a ANCOM, aici.

Tags:

You Might also Like

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *