LOADING

Type to search

STIRI TECH

5 Trenduri tehnologice care influențează domeniul securității în 2024 de la Axis Communications

Share

Chiar și pentru cei activează în domeniul tehnologiei de zeci de ani, ritmul schimbărilor din ultimele 12 luni a fost extraordinar. Încă o dată, nu ne putem îndoi că inovațiile tehnologice aduc atât oportunități uriașe, cât și provocări mai complexe decât cele cu care ne-am confruntat în trecut, și nu prezintă niciun semn de încetinire. A ține pasul cu schimbările și cu implicațiile pe care le determină pentru furnizori, clienți și cei care reglementează necesită concentrare, energie și determinare.

 

București, 22 decembrie 2023ELKO Romania, parte a ELKO Group, prin partenerul său, Axis Communications anunță Principalele tendințe tehnologice care afectează domeniul securității în 2024 ce reflectă un mediu în evoluție rapidă. Ca întotdeauna, acestea reprezintă o combinație de oportunități pozitive de exploatat, alături de provocările care trebuie abordate.

 

  1. Potențialul Inteligenței Artificiale Generative în sectorul securității

Articolele anterioare despre tendințele tehnologice au evidențiat potențialul Inteligenței Artificiale (IA) și al învățării aprofundate în sectorul securității, cu accent special pe analiza avansată la marginea rețelei, direct în camerele de supraveghere.

Această promovare a învățării profunde la marginea rețelei se accelerează. Practic, orice cameră de rețea nou lansată are capacități de învățare profundă, ceea ce îmbunătățește semnificativ precizia analizei. Aceste capacități stau la baza construirii soluțiilor scalabile în cloud, deoarece elimină cerințele de lățime de bandă extinsă, reduc prelucrarea în cloud și fac sistemul mai fiabil.

Cu toate acestea, în ceea ce privește Inteligența Artificială (IA), 2023 a fost anul în care modelele de limbaje mari (LLM-uri – large language models) ca bază pentru IA generativă și-au făcut loc în conștiința publică. Această formă de IA susține crearea de conținut nou – cuvinte, imagini, chiar și video – pe baza indicațiilor și întrebărilor în limbaj natural ale utilizatorilor.

Fiecare afacere analizează potențialele cazuri de utilizare pentru IA generativă, iar sectorul securității nu face excepție. În 2024, vom vedea apariția aplicațiilor centrate pe securitate care se bazează pe utilizarea LLM-urilor și a IA generative. Probabil vor include asistenți pentru operatori, ajutându-i să interpreteze mai precis și eficient ceea ce se întâmplă într-o scenă și ca suport interactiv pentru clienți, oferind răspunsuri mai utile și acționabile la întrebările clienților. În plus, IA generativă și-a dovedit deja valoarea în dezvoltarea de software, iar acesta va fi un avantaj vizibil în întregul sector de securitate.

Desigur, trebuie să fim conștienți de riscurile și capcanele potențiale ale IA generative. Vor exista dezbateri cu privire la modelele de utilizat și modul în care să le folosim și, în special, în jurul utilizării modelelor open-source versus cele proprietare, dar cel mai mare risc va fi să o ignorăm.

 

 

 

 

  1. Soluția de management a eficienței prin arhitectură hibridă

 

Arhitecturile de soluții hibride – cele care folosesc avantajele tehnologiilor on premise, cloud și edge – sunt acum stabilite ca noul standard în multe soluții de securitate. Funcționalitățile sunt implementate acolo unde este cel mai eficient, utilizând ceea ce este mai bun în fiecare instanță dintr-un sistem, adăugând un nivel crescut de flexibilitate. În cele din urmă, arhitecturile sistemelor ar trebui să servească nevoilor clienților, nu structurii preferate a furnizorului.

În mare măsură, provocarea este de accesibilitate. Cu cât o soluție există în medii ușor accesibile atât pentru furnizori, cât și pentru clienți, cu atât furnizorii au mai multă abilitate de a gestiona elementele sistemului, preluând o responsabilitate mai mare și reducând povara asupra clienților.

Arhitecturile hibride susțin, de asemenea, viitoarele cazuri de utilizare pentru suportul AI și automatizarea în gestionarea și operarea soluțiilor; creșterea accesibilității sistemului fiind valoroasă atât pentru suportul uman, cât și pentru cel al AI, profitând de punctele forte ale fiecărei instanțe diferite.

 

  1. Securitate întotdeauna, dar și în siguranță

 

Securitatea și siguranța au fost adesea conectate ca un singur subiect. În mod tot mai evident, ele sunt recunoscute în cazuri de utilizare distincte:

  • securitatea este legată de prevenirea actelor intenționate – pătrunderi neautorizate, vandalizare, agresiuni împotriva oamenilor etc.
  • siguranța se referă la pericolele și incidentele neintenționate care pot provoca daune oamenilor, proprietăților și mediului.

 

Din mai multe motive, utilizarea supravegherii video și a analizelor video pentru siguranță evoluează foarte rapid și așa va fi și mai departe. Din nefericire, unul dintre motive este schimbarea climatică. În cazul condițiilor meteorologice extreme care provoacă inundații, incendii de pădure, alunecări de teren, avalanșe și altele, supravegherea video, senzorii de mediu și analizele vor fi din ce în ce mai folosite de autorități pentru a oferi avertizări timpurii despre posibile dezastre și pentru a ajuta cu cel mai rapid și eficient răspuns.

Managementul riscurilor, conformitatea cu directivele de sănătate și securitate, precum și cerințele de reglementare reprezintă alte motive cheie pentru creșterea continuă a cazurilor de utilizare în scop de siguranță. Supravegherea video va fi utilizată extensiv în cadrul organizațiilor pentru a asigura conformitatea cu politicile de sănătate și securitate, și practicile de muncă în siguranță, cum ar fi necesitatea purtării echipamentului de protecție personală (EPP). În cazul în care apar incidente, supravegherea video va fi un instrument tot mai utilă și importantă în anchete.

 

  1. Reglementarea și conformitatea în evoluția tehnologiei

 

În privința conformității, mediul global de reglementare are un impact tot mai mare asupra dezvoltării tehnologiei, a aplicațiilor și a utilizării acesteia. Respectarea acestora este ceva de care furnizorii și utilizatorii finali trebuie să fie conștienți și ar trebui să își propună să lucreze în strânsă colaborare pentru a asigura acest lucru. Inteligența artificială, securitatea cibernetică, sustenabilitatea, guvernarea corporativă – toate sunt domenii supuse unei atenții cu reglementări tot mai stricte. Furnizorii trebuie să dezvolte propriile tehnologii și să își conducă afacerile în modul care susțin cerințele de conformitate ale clienților lor.

Din ce în ce mai frecvent, peisajul de reglementare acoperă mai mult decât dezvoltarea și utilizarea specifică a tehnologiei în sine. Geopolitica și relațiile comerciale dintre statele naționale conduc, de asemenea, la reglementări care cer transparență la nivel de componente, dacă furnizorii doresc să mențină o licență de operare în piețele internaționale principale. Este o zonă în evoluție constantă și schimbare, una care necesită constant vigilență, dezvoltare și transparență pe întreg lanțul de valoare. Pentru utilizatorii tehnologiei de securitate, este o chestiune de încredere. Oare pot fi siguri că fiecare verigă din lanțul lor de aprovizionare operează într-un mod care susține propria lor conformitate cu reglementările?

 

  1. Adoptarea perspectivei „sistemului total”

 

Impactul fiecărui aspect al unui sistem de securitate va fi supus unei atenții sporite, cu furnizori și clienți care au nevoie să monitorizeze, măsoare și, tot mai mult, să raporteze asupra unor factori foarte variați. Adoptarea unei perspective asupra sistemului total va fi esențială.

 

Consumul de energie este un exemplu bun.

O cameră video în sine consumă o cantitate relativ mică de energie. Dar când se iau în considerare și serverele, switch-urile, hub-urile și routerele prin care datele sunt transferate, aflate în centre de date mari care necesită răcire, imaginea se schimbă. Această perspectivă asupra sistemului de ansamblu este utilă și ar trebui să fie întâmpinată cu brațele deschise de către industrie. Va duce la inovații în noile tehnologii și camere care aduc beneficii pe întregul sistem, nu izolat. Camerele care reduc bitrate-ul, stocarea și încărcarea serverului cu intenția de a reduce cerințele de răcire ale serverului sunt un exemplu bun. Transportul mai eficient al produselor, ambalajele durabile și utilizarea de componente standard pot juca, de asemenea, un rol. Vizibilitatea și controlul mai mare pe întreg lanțul de aprovizionare sunt esențiale.

Toți acceptăm că TCO (Total Cost of Ownership) este o unitate de măsură care contează, dar furnizorii de securitate vor trebui tot mai mult să ia în considerare (și să fie transparenți în această privința) impactul total al deținerii, luând în considerare aspecte non-financiare, inclusiv cele de mediu și de societate. Nu va mai fi posibil ca furnizorii să opereze izolat față de lanțurile lor de valoare și de cele ale clienților lor.

Nu ne îndoim că în 2024 vor apărea noi direcții în tehnologie și, odată cu acestea, vor apărea noi provocări pentru fiecare dintre noi. Ca întotdeauna, vom conlucra cu partenerii și clienții noștri pentru a asigura rezultate pozitive pentru toți, în domeniul nostru și, mai mult de atât, cu impact în business.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *