LOADING

Type to search

STIRI TECH

Gartner consideră că serviciile cloud vor deveni o necesitate de business până în 2028

Share

Până în 2028, cloud computing va face trecerea de la a fi un perturbator tehnologic la a deveni o componentă necesară pentru menținerea competitivității afacerilor, consideră analiștii Gartner.

Cheltuielile IT pentru serviciile de cloud public continuă să crească în mod constant. În 2024, cheltuielile utilizatorilor finali înregistrate la nivel mondial pentru serviciile de cloud public sunt prognozate să totalizeze 679 miliarde USD și se preconizează că vor depăși 1 trilion USD în 2027.

„Organizațiile investesc activ în tehnologia cloud datorită potențialului acesteia de a stimula inovația, de a crea schimbări majore ale pieței și de a spori retenția clienților pentru a obține un avantaj competitiv”, a declarat Milind Govekar, Distinguished VP Analyst la Gartner. „În timp ce multe organizații au început să profite de avantajele tehnice ale cloud-ului, doar câteva au deblocat întregul său potențial în sprijinirea transformării afacerii. Drept urmare, organizațiile folosesc cloud-ul pentru a lansa un nou val de schimbări majore determinate de inteligența artificială (AI), permițându-le să deblocheze valoarea afacerii la scară”, a adăugat Milind Govekar.

Analiștii Gartner au discutat despre evoluția viitoare a cloud-ului în timpul Gartner IT Symposium/Xpo din India, ce a avut loc la finele lunii noiembrie.

Rolul cloud-ului în 2023

Majoritatea companiilor consideră în prezent cloud-ul ca o platformă tehnologică. În 2023, organizațiile folosesc cloud computing fie ca perturbator tehnologic, fie ca facilitator de capacitate. Gartner estimează că peste 50% dintre organizații vor utiliza platformele cloud industriale până în 2028 pentru a-și accelera inițiativele de afaceri. În 2028, majoritatea organizațiilor vor utiliza cloud-ul ca o necesitate de afaceri (vezi Figura 1).

Organizațiile care utilizează cloud-ul ca perturbator tehnologic valorifică potențialul său transformator pentru a revoluționa stilurile și tehnologiile de calcul non-cloud, orientate spre centrele de date. “Pe măsură ce companiile se angajează în călătoria de transformare digitală, trecerea la cloud devine element decizional cheie”, a spus Govekar.

Companiile care adoptă tehnologia cloud ca facilitator de capabilități folosesc potențialul acesteia pentru a activa noi capabilități, cum ar fi elasticitatea, integrarea rapidă continuă/livrarea în cloud (CI/CD), funcțiile fără server și API-urile și procesele infuzate cu AI care erau dificil de realizat înainte de cloud. Pentru a exploata aceste noi capacități, organizațiile trebuie să evalueze cu atenție factori precum investiția lor în dezvoltarea competențelor, eliminarea silozurilor operaționale și promovarea colaborării între echipe pentru a adopta fără probleme automatizarea.

Cloud-ul ca o necesitate de afaceri în 2028

În următorii câțiva ani, cloud computing-ul va continua să evolueze de la a fi un facilitator de inovare la un perturbator de afaceri și, în cele din urmă, o necesitate de afaceri.

Cu cloud computing ca facilitator de inovare, organizațiile pot distribui concepte de afaceri de platformă pe scară largă prin utilizarea tehnologiei platformei sale de bază pentru a oferi interconexiuni, scalare, agregare și capabilități de analiză, ceea ce permite utilizarea tehnologiei ca o componentă fundamentală a unui model de afaceri.

„Prin valorificarea ecosistemului furnizorilor de cloud, organizațiile pot introduce produse și servicii inovatoare, cum ar fi soluții de prevenire a fraudei pentru mașinile second-hand de la producătorii de anvelope sau dezvoltarea rapidă a vaccinurilor prin învățarea automată bazată pe cloud de către companiile farmaceutice”, a spus Govekar.

Până în 2028, majoritatea organizațiilor se vor transforma pe deplin în entități digitale capabile să detecteze și să răspundă condițiilor de afaceri și de piață. „Având în vedere că cloud computing-ul va deveni o parte integrantă a operațiunilor de afaceri în 2028, CIO și liderii IT vor trebui să implementeze un model de operare cloud extrem de eficient pentru a-și atinge obiectivele de afaceri dorite”, a spus Govekar.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *