LOADING

Type to search

FEATURED STIRI

Bitdefender: România, pe locul trei în lume la numărul de ținte vizate de noua înșelătorie informatică pe fondul conflictului din Orientul Mijlociu

Share

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au descoperit o nouă campanie de înșelătorie prin care escrocii încearcă să exploateze sentimentele donatorilor interesați să ajute victimele, după izbucnirea războiului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas. Potrivit cercetării, mesajele frauduloase prin care criminalii cibernetici profită de empatia comunității online în contextul acestui război devastator pentru a obține beneficii financiare au fost trimise către utilizatori începând cu 13 octombrie 2023, iar cele mai mai multe au fost direcționate către utilizatori din Rusia (27%), Suedia (15%) și România (10%). 

În pofida a mii de victime și a nevoii reale de asistență umanitară, infractorii cibernetici își continuă atacurile frauduloase fără scrupule, prefăcându-se atât în ​​victime, cât și în reprezentanții unor organizații caritabile false. Mesajele frauduloase sunt asemănătoare celor observate de specialiștii Bitdefender în războiul din Ucraina, fiind solicitate donații în criptomonede și plata unor taxe în avans.  

Pe măsură ce războiul continuă, acest tip de înșelătorie va ajunge la și mai mulți utilizatori din întreaga lume, în timp ce atacatorii își vor rafina „poveștile” și cererile de donație în funcție de evoluția conflictului. 

Recomandări pentru utilizatori

Specialiștii Bitdefender recomandă utilizatorilor să fie vigilenți atunci când primesc mesaje în scopuri caritabile sau accesează astfel de site-uri pentru a-i ajuta pe cei aflați la nevoie, întrucât riscurile de a-și pierde datele financiare și personale sunt foarte mari, mai ales în această perioadă. 

Cel mai bun mod de a rămâne în siguranță și de a ajuta în mod real este de a vă îndrepta către organizații caritabile cu reputație, iar cele care solicită donații în cripto, transferuri bancare și carduri cadou reprezintă un puternic semnal de alarmă și trebuie evitate cu orice preț. 

Nu răspundeți niciodată la e-mailurile nesolicitate, chiar dacă știți că sunt o înșelătorie. Acest lucru doar le va confirma atacatorilor validitatea adresei de e-mail și vă vor expune la mai multe atacuri în viitor. 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment