LOADING

Type to search

FEATURED STIRI TECH

SES va oferi NATO servicii de comunicații securizate prin constelația de sateliți O3b mPOWER

Share

NATO, prin Agenția de Suport și Achiziții (NSPA), a încheiat cu SES un contract pentru furnizarea de servicii securizate de satelit cu latență redusă, prin constelația sa de sateliți aflați pe orbită medie (MEO), pentru a susține misiunile globale ale structurilor membrilor NATO.

Acordul „MEO Global Services” (MGS) reprezintă un contract pe trei ani fără limite de livrare și cantitate, în valoare de 200 milioane USD, cu opțiuni pentru doi ani suplimentari. Acesta este primul acord din cadrul Parteneriatului Global pentru Suportul Comunicațiilor prin Satelit Comercial Contractat (GCC SATCOM SP), stabilit în 2022 de SUA și Luxemburg sub auspiciile NSPA, deschizând o nouă eră de cooperare spațială în NATO.

MGS va fi disponibil pentru toate țările NATO, inclusiv SUA și Luxemburg, cei doi membri fondatori ai acordului, și poate susține misiuni atât prin rețeaua de servicii comerciale gestionate de SES la nivel global, cât și prin rețele suverane naționale care vor fi implementate sub acest contract pentru servicii O3b mPOWER.

Satelitii O3b mPOWER, utilizati pentru MGS, sunt a doua generație a constelației MEO, care dispune de infrastructură globală extinsă și arhitectură deschisă. Sistemul permite niveluri inovatoare de interoperabilitate, flexibilitate și control guvernamental, inclusiv capacitatea de a furniza soluții securizate de comunicații și rețea pentru unități tactice.

„Acesta este un pas revoluționar care accelerează accesul guvernelor la cea mai recentă tehnologie satelitară. Mai mult, demonstrează că parteneriatul dintre industrie și guverne, dar și adoptarea tehnologiei cu dublă utilizare sunt elemente importante pentru o apărare și securitate globală eficientă,” a declarat Stacy Cummings, Director General NSPA. „Pe măsură ce noi națiuni se alătură GCC SATCOM SP, acestea vor putea, de asemenea, să valorifice MGS, care susține simultan rețele suverane securizate și permite operațiuni de coaliție între aliați atunci când este necesar.”

„Vehiculul contractual NSPA accelerează accesul guvernelor la inovația securizată și performantă din domeniul comunicațiilor satelitare” a spus Adel Al-Saleh, CEO al SES. „Am dezvoltat O3b mPOWER având în vedere nevoile guvernelor pentru conectivitate critică și am colaborat îndeaproape cu națiunile NATO, pentru a ne asigura că acestea obțin performanța, fiabilitatea, securitatea și controlul necesar încă din prima zi. Este un privilegiu pentru noi să începem furnizarea acestui nou serviciu guvernelor, inclusiv Statelor Unite și Luxemburgului.”

Yuriko Backes, Ministrul Apărării din Luxemburg: „Luxemburgul a dezvoltat o expertiză semnificativă în comunicații satelitare și suntem bucuroși să o valorificăm în beneficiul NATO și al partenerilor. În conformitate cu Strategia Spațială de Apărare a Luxemburgului și prin constelația inovatoare O3b mPOWER a SES, contribuim la transformarea operațiunilor guvernamentale și la dezvoltarea proiectelor de cooperare, permițând totodată rețele suverane de comunicații guvernamentale. Este o nouă ocazie ca Ministerul Apărării din Luxemburg să-și consolideze rolul său de partener referențial în domeniul spațial.”

Tags: