LOADING

Type to search

ENTERTAINMENT FEATURED STIRI

Frenezia Ozempic produce o nouă țintă pentru infractorii cibernetici, avertizează Kaspersky

Share

Pe fondul nebuniei în creștere declanșate de Ozempic, profesioniștii în securitate cibernetică avertizează utilizatorii să fie atenți la ofertele online ieftine, deoarece acestea pot fi false și ar putea duce la pierderi financiare și la furtul de date. Experții Kaspersky au descoperit o tendință îngrijorătoare legată de paginile de phishing cu aspect legitim care oferă renumitul medicament de slăbit consumatorilor care luptă în „battle of the bulge”.

Se știe că medicamentul pentru diabet Ozempic are proprietăți de pierdere în greutate și de suprimare a poftei de mâncare, determinând celebritățile și, ulterior, publicul să cumpere medicamentul frenetic. Promovarea făcută de celebrități a determinat mulți consumatori plini de speranță să cumpere medicamentul, ceea ce a condus la o creștere de 58% a vânzărilor de la an la an… și la o creștere corespunzătoare a prețului.

Dar companiile de medicamente nu sunt singurele care caută să profite de pe urma popularității  Ozempic. Experții Kaspersky au descoperit o serie de escrocherii de tip phishing care vizează oamenii care speră să slăbească rapid, precum celebritățile lor preferate, dar care nu pot plăti prețul din ce în ce mai mare. Escrocii au creat site-uri web false care oferă Ozempic la preț redus, care determină victimele inocente să completeze un formular, furnizând date personale, inclusiv nume, adrese și informații bancare. Paginile web false sunt greu de identificat, în comparație cu site-urile legitime de cumpărături, așa că infractorii cibernetici își pot prinde cu ușurință prada.

Pe lângă vânzările Ozempic, unele dintre astfel de resurse ofereau instalarea unei aplicații pentru telefon care ar ajuta la urmărirea progresului.

Cumpărătorii care nu bănuiesc ce se ascunde cu adevărat în spatele unor astfel de pagini, ajung să fie păcăliți și, cel mai probabil, să piardă bani, plătind pentru un produs fals sau pentru nimic. Și, mai îngrijorător, ei pot furniza accidental datele personale, numele, adresa, informațiile bancare și alte date sensibile unui criminal fără scrupule.

Escrocii se adaptează rapid la tendințele sociale și culturale pentru a atrage victimele neajutorate în siajul celui mai recent trend, fie că este vorba despre bilete la Barbenheimer, jocuri Mortal Kombat sau vacanțe ieftine. În 2023, sistemul anti-phishing al Kaspersky a zădărnicit peste 709 milioane de încercări de a accesa site-uri web de phishing și escrocherie, marcând o creștere de 40% față de anul precedent.

Pentru a evita să deveniți victima unei escrocherii de tip phishing, experții Kaspersky recomandă următoarele:

  • Cumpărați medicamente numai la recomandarea unui medic sau farmacist autorizat și utilizați numai medicamente recomandate și aprobate.
  • Gândiți-vă de două ori înainte de a da click pe o ofertă – atunci când ceva pare prea frumos pentru a fi adevărat, de obicei chiar așa este!
  • Nu deschideți e-mailuri și nu faceți click pe link-uri decât dacă sunteți sigur că puteți avea încredere în expeditor.
  • Când un expeditor este legitim, dar conținutul mesajului pare ciudat, merită să verificați cu expeditorul folosind mijloace alternative de comunicare.
  • Înainte de a interacționa cu un site web, efectuați o căutare Google a numelui acestuia, examinați recenziile și verificați data creării prin intermediul serviciilor WHOIS. Fiți circumspecți dacă domeniul pare a fi înregistrat recent.
  • Utilizați o soluție de securitate dovedită atunci când navigați pe web. Datorită accesului la surse internaționale de informații despre amenințări, aceste soluții sunt capabile să detecteze și să blocheze campaniile de spam și phishing.
Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *