LOADING

Type to search

FEATURED STIRI

Visa a emis peste 100 de milioane de tokenuri în Europa Centrală și de Est

Share

În domeniul plăților, tokenurile înlocuiesc datele cardului și le transformă într-un cod care nu poate fi descifrat. Fiecare token este unic, astfel că nu poate fi spart sau exploatat de infractorii cibernetici, protejând în acest mod detaliile de plată. Tokenurile sunt generate automat, spre exemplu atunci când un utilizator își salvează datele de card într-o platformă de streaming, la un magazin online sau în portofelul digital de pe smartphone. Pot exista mai multe tokenuri generate pentru același card – fiecare dintre ele are asociat un număr unic și poate fi folosit exclusiv pe aplicația sau dispozitivul în care este stocat. Acesta este unul dintre motivele pentru care Visa Token Service (VTS) a emis mai mult de 100 de milioane de tokenuri în Europa Centrală și de Est – un număr considerabil mai mare decât cel al cardurilor fizice Visa din regiune.

Tokenizarea este următoarea etapă în evoluția plăților digitale, inițiată de adopția și răspândirea plăților contactless, utilizatorii preferând din ce în ce mai mult să folosească un card virtual și smartphone-ul pentru a face plăți. Astăzi, tokenurile sunt folosite într-o măsură mult mai mare pentru plățile online și vor conduce în viitorul apropiat la ștergerea graniței dintre plățile online și cele în magazinele fizice, deschizând calea pentru noi metode și soluții de plată. Prin utilizarea tokenizării și altor tehnologii, precum biometria, plățile pot fi automatizate până în punctul în care vor deveni aproape de neobservat. Un exemplu în acest sens este plata automată la finalizarea unei curse cu scuterul electric închiriat sau cu o mașină comandată din aplicația de ridesharing, precum și în cazul confirmării unei comenzi într-o aplicație de livrare mâncare.

Volumul tranzacțiilor realizate cu carduri Visa prin intermediul tehnologiei de tokenizare, în Europa Centrală și de Est, a crescut de patru ori mai rapid decât toate celelalte tranzacții Visa din regiune, în 2022 comparativ cu anul anterior. Tokenizarea este o tehnologie relativ nouă, iar Visa, împreună cu partenerii săi, continuă să exploreze potențialul ei pentru a crea experiențe de plată inovatoare. 

„Tokenurile sunt eroii necunoscuți ai comerțului online care creează beneficii pentru instituțiile emitente și acceptatoare, comercianți și consumatori. Tokenizarea este fundația pe care construim soluțiile ce au potențialul de a schimba modul în care cumpărăm și vindem. Tokenurile ajută la reducerea fraudei în mediul online, însă prezintă și alte avantaje. Tehnologia permite metode de plată mai rapide și mai flexibile, extrem de apreciate de către deținătorii de carduri Visa care fac cumpărături online sau în magazinele fizice”, a declarat Jakub Kiwior, Regional Managing Director pentru Europa Centrală și de Est în cadrul Visa. „Tokenurile pot face viața și mai ușoară deținătorilor de carduri Visa prin beneficiile pe care le oferă. Spre exemplu, odată ce un token a fost stocat într-un serviciu de streaming, nu mai este nevoie ca utilizatorul să adauge un alt token atunci când cardul său expiră. Este confortabil pentru că utilizatorii nu trebuie să parcurgă de fiecare dată acest proces de înregistrare a unui card nou pentru a-și accesa serviciile.

Tokenizarea creează valoare pentru comercianți

Instituțiile financiare care permit tokenizarea oferă acest serviciu unui număr din ce în ce mai mare de comercianți online atunci când utilizatorii își înregistrează detaliile cardului în magazinul lor. Astfel, clienții nu mai trebuie să introducă datele de card de fiecare dată când vizitează magazinul respectiv și au parte de o experiență de plată mult mai rapidă și mai confortabilă. În același timp, soluția ajută comercianții să reducă rata de abandon a coșului de cumpărături și să crească loialitatea clienților.

Cu ajutorul tokenizării, datele de plată sensibile sunt criptate pentru a face plățile digitale mai sigure, fie că vorbim de plata cu telefonul mobil, cu ceasul sau de tranzacțiile online. Mai concret, numărul cardului format din 16 cifre este înlocuit cu un cod numeric unic, denumit token, pe care numai Visa îl poate descifra, ajutând la protejarea informațiilor de bază ale contului în fața tentativelor de fraudă. Pentru infractorii cibernetici, acest token este inutil, ca și cum ai încerca să deschizi o încuietoare cu cheia greșită. Frumusețea tehnologiei de tokenizare este că îmbunătățește atât securitatea, cât și experiența de plată a clienților, ceea ce o face cu adevărat revoluționară în domeniul plăților. În România, numărul tranzacțiilor realizate cu carduri Visa prin intermediul tehnologiei de tokenizare a crescut anul trecut de trei ori mai rapid decât toate tranzacțiile Visa la nivel național.”, a declarat Elena Ungureanu, Country Manager Visa în România.

Tokenizarea plăților câștigă teren la nivel global

În Europa Centrală și de Est, rata de aprobare a tranzacțiilor cu carduri Visa tokenizate anul trecut era mai mare decât a tuturor celorlalte tranzacții Visa din regiune. La nivel global, tokenurile au contribuit în primele trei luni din 2023 la creșterea ratei de aprobare a plăților digitale cu 3% și la diminuarea ratei de fraudă cu 30%, în cazul a peste 8.500 de instituții emitente din 189 de țări și 2,4 milioane de comercianți, ajutându-i pe aceștia din urmă să își crească vânzările și să facă economii ca urmare a combaterii fraudei. La sfârșitul lui 2022, numărul tokenurilor emise global prin serviciul Visa Token Service a depășit 5,3 miliarde[5], ceea ce înseamnă aproape o dublare într-o perioadă de 12 luni, care ne confirmă că tokenizarea capătă amploare la nivel global. Acest lucru arată în mod clar direcția în care se îndreaptă comerțul digital, subliniind potențialul tokenurilor de a spori securitatea, flexibilitatea și rapiditatea tranzacțiilor. 


Tags:

Leave a Comment