LOADING

Type to search

MOBILE NETWORKS

ANCOM – Creștere semnificativă a serviciilor de roaming bilateral România – Republica Moldova în 2023

Share

ANCOM și ANRCETI au publicat astăzi Raportul comun privind roamingul bilateral între România și Republica Moldova în 2023. După creșterile spectaculoase din 2022 (primul an de aplicare a Acordului de roaming între cele două state), traficul de internet în roaming a continuat să înregistreze creșteri masive și în 2023, pe fondul reducerii prețului mediu plătit de utilizatori pentru acest serviciu.

Raportul integral privind evoluția serviciilor de roaming între România și Moldova în anul 2023 este disponibil aici și aici.

1% din utilizatorii de comunicații mobile din România și, respectiv, 10% din cei din Republica Moldova au efectuat în total 6 milioane de zile de roaming în statul vecin în 2023. Profilul mediu de consum a continuat să înregistreze creșteri semnificative.

Traficul mediu zilnic de internet în roaming în România al utilizatorilor din Republica Moldova s-a dublat în 2023, ajungând la aproape de 3 ori mai mult față de traficul de internet în roaming în Republica Moldova al utilizatorilor din România, care au plătit în medie aproape 1 euro pentru fiecare 45 MB consumați zilnic.

Dezvoltarea serviciilor de roaming bilateral în 2023 a fost alimentată din trei surse: creșterea cu 5% a numărului de utilizatori în roaming (dată de creșterea cu o treime a numărului de clienți din România în roaming în Republica Moldova), creșterea cu 33% a duratei roamingului, precum și creșterea intensității consumului de servicii în roaming (creșterea cu 32% a consumului de internet mediu zilnic pe cartelă românească în roaming în Republica Moldova, respectiv dublarea consumului în flux invers).

Tags:

You Might also Like

1 Comment