LOADING

Type to search

FEATURED MOBILE NETWORKS

Toti operatorii de telefonie mobila indeplinesc obligatia de acoperire cu semnal a 98% din populatia Romaniei

Share

Toți operatorii de telefonie mobilă îndeplinesc obligația de acoperire cu semnal a 98% din populația României, conform ANCOM.

Campania din acest an încheie o etapă importantă în verificarea obligațiilor de acoperire. După ce operatorii de telefonie mobilă au fost sancționați în repetate rânduri cu avertismente și amenzi, în prezent obligațiile de acoperire menționate în cadrul licențelor eliberate de ANCOM în anul 2013 sunt complet îndeplinite. Obligația de realizare a acoperirii este una permanentă și va fi monitorizată de ANCOM până la sfârșitul perioadei de valabilitate a licențelor, respectiv 5 aprilie 2029, prin campanii anuale de măsurări la nivel național.

Campania de verificare a acoperirii 2022

Campania de măsurare a acoperirii naționale cu servicii de voce mobilă s-a desfășurat în perioada mai – octombrie 2022, acoperirea cu semnal a localităților fiind măsurată prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor și străzilor principale și secundare.

În cadrul acestei campanii au fost verificate 13.388 de localități, care aveau mai mult de 10 locuitori, fiind totodată parcurși peste 240.000 de km pe drumurile naționale, județene, orășenești și comunale. Din totalul de 20.121.587 de locuitori, conform recensământului populației și al locuințelor, au fost măsurate zonele locuite de 20.116.846 de persoane. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculată ca raportul dintre suma populației acoperite și populația totală a României.

Rezultatele comparative ale măsurătorilor realizate în cadrul campaniilor de verificare a acoperirii naționale cu servicii de voce mobilă:

Operator mobilORANGERCS&RDSTELEKOM MOBILEVODAFONE
Procent acoperire servicii de voce 201997,81%95,42%96,53%97,76%
Procent acoperire servicii de voce 202098,27%98,02%97,25%98,16%
Procent acoperire servicii de voce 202298,5%98,8%98,5%98,4%

Conform licențelor de utilizare a spectrului radio deținute, Orange, Vodafone și Telekom Mobileau avut obligația de a acoperi cu servicii de voce zonele locuite de cel puțin 98% din populația României prin intermediul rețelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, iar RCS&RDSpână la data de 5 aprilie 2019.

De asemenea, a fost implementată și posibilitatea de vizualizare 3D a modelului digital al terenului bazat pe EU-DEM Copernicus https://land.copernicus.eu/imagery-in-situ/eu-dem.

Aplicația și platforma aisemnal

Pe lângă actualizarea platformei aisemnal.ro cu rezultatele campaniei de verificare din acest an și cu adăugarea unor noi funcționalități, au fost dezvoltate și aplicații pentru sistemele de operare Android și iOS, care pot fi descărcate gratuit din magazinele de aplicații.  Astfel, utilizatorii au la dispoziție încă o sursă prin care pot să verifice acoperirea cu semnal din România.

Atât platforma aisemnal.ro, cât și aplicația aisemnal.ro permit utilizatorilor să vadă evoluția gradului de acoperire cu semnal de voce mobilă în 2022 comparativ cu anii 2019, 2020 și 2021, având totodată posibilitatea de a consulta acoperirea cumulată cu servicii de comunicații mobile la nivel național.

De asemenea, harta cuprinde localitățile în care este posibil ca utilizatorii să intre în roaming involuntar, dar și harta de acoperire cu semnal pentru metroul din București.  

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *