LOADING

Type to search

STIRI TECH

EIT InnoEnergy lansează Repono

Share

EIT InnoEnergy, principalul motor de inovare în domeniul energiei durabile, lansează Repono, o companie pan-europeană axată pe deținerea și exploatarea sistemelor mari de stocare a energiei (ESS). Aplicând o abordare holistică, bazată pe un portofoliu care poate fi reprodusă în toate regiunile, Repono va putea standardiza și accelera modul în care aceste sisteme sunt implementate în întreaga Europă pentru a stoca gigawați-oră de electricitate regenerabilă în exces, pentru a reduce riscul de întreruperi de energie, pentru a echilibra prețurile la energie și pentru a permite o aprovizionare echilibrată cu energie curată 24/7. Pe lângă EIT InnoEnergy, printre primii finanțatori ai Repono se numără Schneider Electric, SIPLEC E.Leclerc, Stena Metall, Boryszew Group și NTM GmbH. Cu o capitalizare suficientă pentru primii ani de funcționare, Repono își propune să acapareze o cotă de 10% dintr-o piață europeană de 1 terawatt-oră (TWh) anticipată pentru 2030.

Comisia Europeană a stabilit obiective naționale minime de 42,5%

Pentru a-și atinge ambițiile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, Comisia Europeană a stabilit obiective naționale minime de 42,5% pentru cota de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Electrificarea sporită a economiei, ca cea mai bună modalitate de decarbonizare, combinată cu o cotă tot mai mare de energie regenerabilă, va necesita implementarea rapidă a soluțiilor de stocare a energiei electrice la scară largă.

Rasmus Bergstrom, CEO al Repono, a declarat: “Sistemul și rețeaua de electricitate din Europa au fost construite pentru o alimentare constantă cu surse de energie detașabile, nu pentru a face față unui aflux masiv de surse regenerabile descentralizate și intermitente. Prin urmare, renunțarea în forță a Europei la cărbune, petrol și gaze naturale supune infrastructura noastră energetică de lungă durată la o presiune imensă, ceea ce duce la limitări frecvente ale energiei ieftine și curate, la prețuri volatile și inutil de ridicate și la întreruperi de energie. Acest lucru stopează tranziția energetică în general, în condițiile în care noi, ca societate, avem totul, dar nu ne permitem luxul de a avea timp. Tocmai aici intervine Repono.”

Repono acționează în trei domenii cheie

Repono se adresează în mod direct acestor provocări, acționând în trei domenii cheie. În primul rând, își va gestiona strategic capacitățile de stocare prin intermediul piețelor spot pe termen scurt. Repono va monitoriza fluctuațiile pieței, ceea ce îi va permite să cumpere, să încarce, să vândă și să descarce la momentul potrivit, cu scopul de a transfera producția în exces către perioadele de cerere suplimentară. În al doilea rând, serviciile de echilibrare oferite de Repono vor fi esențiale pentru menținerea stabilității rețelei și pentru prevenirea întreruperilor de curent la scară largă. În cele din urmă, prin integrarea stocării de energie în acordurile de achiziție de energie (PPA) încheiate între marii producători independenți de energie și companiile industriale, Repono va contribui la asigurarea unei aprovizionări fiabile cu energie electrică decarbonizată 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Marcin Wasilewski, CEO la EIT InnoEnergy Central Europe, a adăugat: “Debutul Repono este o altă dovadă a angajamentului puternic al EIT InnoEnergy de a deschide calea tranziției energetice. Din prima zi, Repono va fi integrat în cel mai mare ecosistem de energie durabilă din lume, format din peste 1200 de parteneri din industrie, finanțe, cercetare și mediul academic, va avea acces la cele peste 46 de investiții ale noastre în sectorul stocării energiei, precum și la cei peste 800 de membri ai Alianței Europene a Bateriilor. Aceste condiții unice de pornire vor diminua foarte mult riscul afacerii Repono și vor permite companiei să reproducă rapid proiecte în întreaga Europă, aducându-și contribuția la accelerarea tranziției energetice și industriale.”

În urma achiziției BatteryLoop, Repono are deja sisteme de stocare a energiei în funcțiune în țările nordice și are o echipă de 25 de angajați extrem de calificați.

“Boryszew S.A., unul dintre principalii producători industriali din Polonia, investește în Repono ca participant activ la transformarea energetică a Europei. Înțelegem nevoia critică pentru o aprovizionare stabilă și consistentă cu energie verde în industrie. În calitate de consumatori de energie, recunoaștem importanța echilibrării surselor de energie regenerabilă pentru a face procesele noastre de producție mai durabile, alături de adoptarea unor tehnologii de stocare adecvate. Ca parte a echipei Boryszew, credem că implementarea proiectelor de sisteme de stocare a energiei (ESS) de ultimă generație poate fi realizată în mod eficient în cadrul unui grup internațional de investiții condus de InnoEnergy. Boryszew S.A. contribuie, de asemenea, la acest proiect cu experiența și cunoștințele sale bogate, oferindu-și serviciile pe piața poloneză”, a declarat Wojciech Kolwaczyk, CEO Boryszew S.A.

 

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *