LOADING

Type to search

FEATURED STIRI

Top cinci amenințări online pe care infractorii cibernetici le folosesc în perioada Valentine’s Day

Share

Pe măsură ce popularitatea întâlnirilor online continuă să crească, la fel cresc și amenințările infractorilor cibernetici care caută să exploateze persoanele vulnerabile. Kaspersky prezintă aceste pericole și evidențiază top cinci amenințări legate de dating-ul online, care necesită atenție din partea utilizatorilor în perioada Valentine’s Day.

Phishing-ul este una dintre cele mai întâlnite metode prin care atacatorii cibernetici fură informațiile personale și detaliile financiare. Cercetătorii Kaspersky raportează o activitate intensă în ceea ce privește schemele de phishing în acest sezon – atacatorii creează pe scară largă pagini web false identice cu aplicațiile populare de dating pentru a păcăli oamenii să împărtășească informații personale. Rezultatul final poate fi furtul de identitate, frauda financiară și chiar extorcarea de bani. În plus, datele furate ar putea fi chiar vândute pe piețele dark web.

Dragostea poate fi oarbă, dar malware-ul nu. Acest software rău intenționat poate invada dispozitivele utilizatorilor prin fișiere care imită serviciile de dating online. În ultimele luni, experții Kaspersky au observat că infractorii cibernetici exploatează numele celor mai populare aplicații de dating precum Tinder, Badoo, Bumble, Grindr și multe altele pentru a-și extinde plaja de atac. Cel mai adesea, ei distribuie adware, care bombardează utilizatorii cu mai multe notificări, dar au existat și atacuri cu Trojan Spies, care monitorizează activitatea online, și troieni de descărcare, care ar putea instala alte programe rău intenționate pe computerul victimei. Acest lucru pune în pericol confidențialitatea și securitatea și poate provoca probleme și la nivel emoțional pentru victima în cauză.

Doxing se referă la acțiunea de a descoperi și de a partaja public informațiile personale ale cuiva. Acest lucru poate fi periculos în special în contextul întâlnirilor online, unde informațiile sensibile pot fi folosite pentru a răni sau a șantaja persoana respectivă. Acest lucru poate duce la pericol fizic, precum și la consecințe psihologice, precum anxietatea și rușinea, și poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale, dar și asupra relațiilor. În cel mai rău caz, se pot risca vătămări fizice.

Cui nu-i place ideea de a discuta online cu un străin atractiv? Din păcate, nu toate interacțiunile sunt atât de autentice pe cât par. Telemetria Kaspersky înregistrează numeroase e-mailuri spam care utilizează profiluri atractive și identități false pentru a tenta victimele să furnizeze informații personale sau să se angajeze în discuții online. Aceste e-mailuri pot răspândi programe malware, pot fura informații sensibile sau pot fura banii victimelelor. Se poate ajunge, de asemenea, la stres emoțional și dezamăgire, deoarece victimele pot forma legături emoționale cu identitățile false, înainte de a realiza că au fost înșelate. Acest lucru poate avea, de asemenea, implicații negative serioase asupra sănătății mintale.

Stalkerware este un tip de software care poate fi instalat în secret pe un dispozitiv pentru a monitoriza activitățile online ale utilizatorului și a urmări locația acestuia. Potrivit Kaspersky, 29.312 de persoane din întreaga lume au fost afectate de stalkerware în 2022. Aceste situații legate de confidențialitate pot duce la probleme legate de încrederea în partener și la suferință emoțională pentru victimă. În cazuri extreme, pot pune chiar în pericol siguranța fizică a victimei.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *