Raport PwC România: Doar 30% dintre companiile listate la BVB au un plan de punere în aplicare a obiectivelor ESG
Share
Share the post "Raport PwC România: Doar 30% dintre companiile listate la BVB au un plan de punere în aplicare a obiectivelor ESG"
Pentru majoritatea companiilor listate din România raportarea non-financiară reprezintă o chestiune de conformitate, doar 30% având efectiv un plan de punere în aplicare a obiectivelor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) și doar 10% o strategie integrată de afaceri și de sustenabilitate, reiese din raportul ”ESG – O șansă de schimbare strategică?” realizat de PwC România în colaborare cu Bursa de Valori București (BVB).
Mai mult, 50% dintre respondenți nu utilizează încă niciun standard de raportare, în condițiile în care până în 2023 cerințele de reglementare și raportare devin mai stricte.
Acționarii și investitorii pun un accent tot mai mare pe tot ce înseamnă modele sustenabile. Dacă organizațiile nu au o strategie de sustenabilitate și nu publică rapoarte non-financiare de calitate s-ar putea confrunta cu probleme la evaluare în procesul de audit, precum și cu dificultăți în găsirea surselor de finanțare și de contactare a investitorilor și a clienților.
Alte concluzii ale raportului
- 50% dintre companiile respondente spun că au doar o strategie de afaceri.
- În 82% din cazuri, deciziile ESG sunt luate la nivelul consiliului de administrație.
- Printre aspectele ESG incluse în procesul de gestionare a riscurilor, companiile cotate la bursă au indicat: securitatea cibernetică, clima și mediul, problemele angajaților, guvernanța corporativă și domeniul aferent activităților anticorupție, aspecte sociale și drepturile omului.
- Majoritatea respondenților (72%) spun că rapoartele lor nefinanciare sunt verificate de către auditori externi.
- Companiile sunt mult mai bine pregătite să abordeze problemele sociale, ale angajaților și ale drepturilor omului. Acestea declară că au coduri de etică (82%), politici de remunerare pentru toți angajații (71%), politici de protecție a celor care denunță neregulile (65%), politici privind diversitatea (47%) și standarde OIM (24%).
- De asemenea se văd progrese ale abordării sistematice a aspectelor legate de climă și mediu: 53% declară că au deja o politică de mediu și climă, iar 12% lucrează la o astfel de politică.
- 47% dintre respondenți declară că nu au o politică specifică privind drepturile omului, în timp ce 71% spun că au o politică anticorupție și anti-mită.
- Mai puțin de 6% dintre societățile cotate la bursă declară că efectuează audituri pentru a evalua performanța furnizorilor.