LOADING

Type to search

FEATURED STIRI

Grupul TechAngels marchează 10 ani de angel investment în România 

Share

TechAngels, prima rețea de investitori tip angel din România, aniversează 10 ani de activitate, perioadă în care grupul a injectat peste 40 de milioane de euro în ecosistemul tech românesc. Asociația a crescut de la un număr inițial de 18 persoane la 132 de membri iar comunitatea extinsă include peste 240 de startup-uri în portofoliul agregat și alte peste 1.000 de startup-uri întâlnite în pitchuri organizate direct sau prin diferitele programe de accelerare.

TechAngels a avut și un rol de catalizator pentru dezvoltarea altor vehicule de suport din comunitatea tech, o bună parte din membrii grupului fiind implicați în creșterea mai multor incubatoare, acceleratoare, platforme de investiții, fonduri VC, care completează ansamblul ecosistemului și îi cresc eficiența.

Mălin-Iulian Ștefănescu, președintele TechAngels arată că: “În ultimii trei ani am crescut de patru ori ca număr de membri și am investit, în comun, cât în perioada 2013-2019 cumulat. TechAngels este în acest moment ca un nod de rețea pentru comunitate, un prim punct de contact pentru startup-uri, de unde pot primi finanțare, sfaturi, oportunități de clienți sau parteneri sau, în funcție de stadiul în care se află, ghidare către acceleratoare sau fonduri. Pentru investitori, grupul oferă șansa de a se conecta cu alți membri, cu experiențe complementare. În grup, sindicalizăm nu numai banii ci și cunoștințele de business iar creșterea este comună.”

Investitorii de tip angel intervin într-o fază critică de dezvoltare a startup-urilor, aceea care asigură trecerea de la un produs minim viabil la cea de startup cu un potențial de creștere accelerată, finanțabil prin fonduri de investiții. Aportul investitorilor de tip angel se măsoară nu numai în bani ci și în sfaturile care ajută structurarea business-ului, strategia de dezvoltare, de vânzări, completarea echipei etc.

Dacă ne uităm la majoritatea clasamentelor cu startup-uri promițătoare din România, realizate local sau internațional, veți vedea că peste 80% din startup-urile menționate au investitori angel ca suport. Chiar investitori membri ai TechAngels. Nu mi se pare întâmplător, ci este o bună dovadă că un angel investor potrivit completează practic echipa unui startup și că membrii TechAngels au această capacitate”, sublliniază Mălin Ștefănescu.

Grupul, cu o structură informală, permite investitorilor membri să participe individual sau în formulă sindicalizată la investiții și oferă startup-urilor o rețea de suport și șansa de a face un singur pitch pentru peste 132 de posibili angel investors.

Asociația TechAngels, înregistrată oficial în 2013, a fost inițiată de Andrei Pitiș, Radu Georgescu și Bogdan Iordache, care au și condus organizația până în 2016, apoi aceasta a fost condusă de Dan Călugăreanu, ca președinte și Matei Dumitrescu, în calitate de vicepreședinte. Din 2019 și până acum TechAngels a fost reprezentat de Mălin-Iulian Ștefănescu, președinte, și de Mihai Guran, Matei Dumitrescu, Andrei Dudoiu, Ștefan Popa și Cosmin Curticăpean, în calitate de vicepreședinți.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *