LOADING

Type to search

TECH

Gartner estimează că veniturile mondiale din cipurile pentru IA vor ajunge la 53 miliarde USD în 2023

Share

Semiconductorii concepuți pentru a executa sarcini de lucru ale inteligenței artificiale (AI) vor reprezenta în 2023 o oportunitate de venituri în valoare de 53,4 miliarde USD pentru industria semiconductorilor, ceea ce reprezintă o creștere cu 20,9% față de 2022, conform unei prognoze difuzate de Gartner.

„Evoluțiile din domeniul IA generative și utilizarea din ce în ce mai răspândită a unei game largi de aplicații bazate pe inteligență artificială în centrele de date, în infrastructura edge și în dispozitivele terminale necesită implementarea de unități de procesare grafică (GPU) de înaltă performanță și dispozitive semiconductoare optimizate. Acest lucru stimulează producția și implementarea cipurilor pentru IA”, a declarat Alan Priestley, VP Analyst la Gartner.

Veniturile din semiconductorii pentru IA vor continua să înregistreze o creștere de două cifre în perioada de prognoză, crescând cu 25,6% în 2024 până la 67,1 miliarde USD (vezi Tabelul 1). Până în 2027, este de așteptat ca veniturile din cipurile pentru IA să fie mai mari decât dublul dimensiunii pieței din 2023, ajungând la 119,4 miliarde USD.

Tabelul 1. Prognoza veniturilor din semiconductorii pentru IA, la nivel mondial, 2022-2024 (milioane USD)

 202220232024
Venituri (milioane USD)44.22053.44567.148

Sursa: Gartner (august 2023)

Multe mai multe industrii și organizații IT vor implementa sisteme care includ cipuri pentru IA pe măsură ce utilizarea în organizații a sarcinilor de lucru bazate pe IA devine matură. Pe piața de electronice de larg consum, analiștii Gartner estimează că, până la sfârșitul anului 2023, valoarea procesoarelor de aplicații cu inteligență artificială utilizate în dispozitive se va ridica la 1,2 miliarde USD, în creștere față de 558 de milioane USD în 2022.

Necesitatea unor proiecte eficiente și optimizate pentru a sprijini execuția eficientă a sarcinilor de lucru bazate pe IA va avea ca rezultat o creștere a implementărilor de cipuri pentru IA proiectate la comandă. „Pentru multe organizații, implementările la scară largă de cipuri personalizate pentru IA vor înlocui arhitectura cipurilor predominantă actuală – GPU-uri discrete – pentru o gamă largă de sarcini de lucru bazate pe IA, în special cele bazate pe tehnici de IA generative”, a spus Priestley.

IA generativă stimulează, de asemenea, cererea de sisteme de calcul de înaltă performanță pentru dezvoltare și implementare, mulți furnizori oferind sisteme de înaltă performanță bazate pe GPU și echipamente de rețea identificând beneficii semnificative pe termen scurt. Pe termen lung, pe măsură ce hiperscalarii caută modalități eficiente și rentabile de a implementa aceste aplicații, Gartner se așteaptă la o creștere a utilizării de către aceștia de cipuri pentru IA proiectate la comandă.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *