LOADING

Type to search

FEATURED SMARTPHONES STIRI

Factorii de decizie din domeniul tehnologiei se reunesc să discute despre viitorul digital

Share

Conferința Plenipotențiarilor UIT din România va alege viitoarea conducere a agenției ONU și va decide calea de urmat pentru transformarea digitală globală. Cel mai înalt for decizional al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT) a început astăzi, reunind delegați din întreaga lume care urmăresc cooperarea și transformarea digitală pentru binele tuturor.

La cea de-a 21-a ediție a Conferinței Plenipotențiarilor, sau “PP-22”, se va alege conducerea organizației – Secretarul-General, Secretarul-General Adjunct, respectiv Directorii Birourilor de Radiocomunicații, Standardizare în telecomunicații și Dezvoltare în telecomunicații. De asemenea, vor avea loc alegeri pentru cele 12 locuri în Comitetul pentru Reglementări Radio și cele 48 de locuri în Consiliul UIT.

Rețelele și tehnologiile digitale au ajutat miliarde de oameni din întreaga lume, facilitând afacerile, educația, serviciile guvernamentale, comerțul și interacțiunile sociale în cele mai dificile etape ale pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, absorbția internetului a încetinit în ultimul an, lăsând 2,7 miliarde de oameni – sau o treime din populația lumii – neconectată.

“Suntem în mijlocul unei revoluții digitale care facilitează și oferă mijloacele pentru dezvoltarea de noi industrii și servicii convergente, precum vehiculele inteligente, asistența medicală, orașe și case inteligente” a declarat Vice Prim-Ministrul României, domnul Sorin Grindeanu, în discursul său de deschidere a PP-22.

“În acest moment de cotitură în dezvoltarea tehnologică, nu trebuie să uităm că principala noastră datorie este aceea de a respecta ființa umană”, a adăugat el, subliniind necesitatea “de a proteja libertatea și prosperitatea generațiilor viitoare, în ale căror vieți tehnologiile emergente de astăzi vor juca un rol determinant.”

UIT este agenția specializată a Națiunilor Unite pentru tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC). În deschiderea Conferinței, luni, Secretarul-General al UIT, domnul Houlin Zhao, a subliniat că trebuie întreprinse eforturi pentru a face tehnologia accesibilă tuturor oamenilor din întreaga lume.

“Accesul echitabil la TIC nu este doar o responsabilitate morală, acesta este esențial pentru prosperitatea și sustenabilitatea la nivel global,” a afirmat domnul Zhao, care a condus organizația în ultimii opt ani. “Deciziile care vor fi luate la București vor determina direcția și prioritățile noastre în concordanță cu nevoile diverse și în continuă evoluție ale membrilor UIT din întreaga lume, contribuind la conturarea viitorului societății informaționale atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare.” 

Stimularea dezvoltării digitale globale

Delegații la Conferința care este organizată odată la patru ani includ miniștri și oficiali guvernamentali, reprezentanți ai organismelor naționale, regionale și internaționale, ai instituțiilor academice și ai sectorului privat – companii din domeniul telecomunicațiilor și al serviciilor de internet – fiind o oglindire a diversității membrilor UIT, unice în sistemul ONU.

Secretarul-General al ONU, António Guterres, a evidențiat „oportunitatea de a formula poziții comune care vor modela transformarea digitală globală în anii următori” și a îndemnat delegații să „profite de oportunitățile tehnologiei digitale, protejând în același timp împotriva riscurilor pe care acestea le ridică“.

Într-un mesaj video înregistrat, acesta i-a îndemnat pe reprezentanții de nivel înalt ai guvernelor și industriei “să pună progresul omenirii în centrul discuțiilor ” în următoarele trei săptămâni.

Conferința Plenipotențiarilor, organizată o dată la patru ani, le permite națiunilor și guvernelor să ia decizii coordonate privind evoluția tehnologiilor esențiale. PP-22 reprezintă un forum cheie pentru guvernele din fiecare regiune a lumii care le permite să se pună de acord asupra unor aspecte precum armonizarea radio și prin satelit, standardizarea telecomunicațiilor și dezvoltarea digitală.

Alegerile pentru funcția de viitor secretar-general al UIT sunt programate să înceapă în dimineața zilei de joi, 29 septembrie, fiind urmate de alegerile celorlalți membri ai echipei de conducere a UIT.

După încheierea alegerilor, cei aproximativ 2.500 de delegați din cele 193 de State Membre UIT vor decide asupra planurilor strategice și financiare ale organizației, precum și asupra căii de urmat pentru a conecta lumea în următorii patru ani.

„Într-o lume din ce în ce mai dependentă de tehnologie, Conferința Plenipotențiarilor UIT este o oportunitate de a aborda cele mai importante aspecte care vor modela viitorul digital pentru generațiile viitoare” , a spus domnul Sabin Sărmaș, Președintele desemnat al PP-22 și Președintele Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor. „Obiectivul nostru principal – îmbunătățirea vieții oamenilor – poate fi îndeplinit doar prin adoptarea unui plan politic comun care să reflecte priorități precum protecția mediului, egalitatea de gen și incluziunea tinerilor. Aceasta voi susține, alături de Guvernul României, în cadrul PP-22.” 

PP-22 are loc între 26 septembrie – 14 octombrie la Palatul Parlamentului din București.

Mai multe informații:  

Tags:

You Might also Like