LOADING

Type to search

STIRI TECH

Ericsson, Qualcomm și Thales vor lansa tehnologia 5G în spațiu

Share

Ericsson, Thales și Qualcomm Technology au lansat un demers pentru a duce tehnologia 5G dincolo de granițele acestei lumi, cu ajutorul unei rețele de sateliți care orbitează Pământul.

După o perioadă de cercetare detaliată care a inclus mai multe studii și simulări, cele trei companii vor parcurge o etapă de testare și validare a rețelelor 5G non-terestre  pe telefoanele mobile.

Rezultatul poate însemna că un viitor telefon mobil 5G ar putea folosi conectivitatea 5G oriunde pe suprafața Pământului și ar putea asigura acoperire globală completă pentru servicii de date în bandă largă, inclusiv în zone acoperite în mod normal de rețele tradiționale de telefonie prin satelit, cu capabilități de conectare limitate.

Beneficiile conexiunii 5G prin sateliți de orbită joasă LEO (Low Earth Orbit)  ar putea include acoperirea unor zone geografice extreme sau îndepărtate, aflate dincolo de mări și oceane și în locații neacoperite de rețeaua terestră.

O astfel de conectivitate largă ar dezvolta capabilitățile serviciilor de roaming 5G și ar facilita conectivitatea globală 5G în domenii precum transporturi, energie și sănătate.

Rețeaua spațială ar putea servi și ca soluție de rezervă pentru rețelele terestre în cazul unor pene majore sau dezastre.

Comunicațiile naționale guvernamentale ar putea fi un caz de folosință majoră, ținând cont de capabilitățile de securitate așteptate de la rețeaua non-terestră 5G, care ar permite întărirea securității și rezilienței rețelelor guvernamentale de siguranță națională și publică.

Testarea și validarea de către Ericsson, Thales și Qualcomm Technologies ca urmare a aprobării de către 3GPP, organismul global de reglementare în domeniul telecomunicațiilor, sprijinirea în premieră a rețelelor non-terestre.

Prin testare se urmărește validarea diferitelor componente tehnologice necesare rețelelor non-terestre 5G, inclusiv a telefoanelor mobile 5G, a sarcinii utile satelitare și a elementelor 5G la sol.

Această etapă are ca scop și validarea faptului că rețelele non-terestre 5G pot fi suportate de către un format de telefon mobil, ceea ce ar permite telefonului mobil 5G de mâine să devină cu adevărat un telefon prin satelit. Testele inițiale vor avea loc într-un mediu spațial simulat din sudul Franței, unde se află cele mai multe facilități ale industriei spațiale europene.

Ericsson intenționează să testeze un spațiu de stocare virtuală RAN 5G (vRAN), modificat să gestioneze semnale radio care se propagă (ce se întâmplă cu undele 5G care parcurg un vacuum și atmosfera Pământului) prin sateliții LEO de mare viteză.

Thales va verifica o sarcină utilă satelitară potrivită pentru dislocarea pe sateliții LEO, în timp ce Qualcomm Technologies plănuiește să furnizeze telefoane-test pentru a verifica dacă rețelele 5G NTN vor putea fi accesate de către viitoarele telefoane celulare 5G.

Experții vor folosi echipament de la sol pentru a simula propagarea undelor radio 5G și timpii scurși între un satelit echipat în orbită și conectarea unui celular 5G la rețeaua 5G de acces radio în diferite locuri pe suprafața pământului.

Tehnologia 5G NTN susținută de 3GPP va putea să beneficieze de un ecosistem amplu de produse și componente standardizate. Noua specificație permite și includerea tehnologiilor NTN în dispozitive 5G, oferind furnizorilor de tehnologie posibilitatea de a atinge ușor și rapid compatibilitatea 5G NTN pentru toate dispozitivele.

Tags:

You Might also Like