LOADING

Type to search

FEATURED STIRI

Atacurile cibernetice asupra gamerilor tineri au crescut cu 57% în 2022

Share

Infractorii cibernetici au lansat peste 7 milioane de atacuri asupra copiilor, prin intermediul jocurilor populare în 2022, a anunțat Kaspersky.

Cel mai recent raport Kaspersky, intitulat The dark side of kids’ virtual gaming worlds, arată riscurile la care sunt supuși tinerii gameri în online și frecvența atacurilor concentrate asupra acestei categorii de vârstă, cu 57% mai multe față de 2021. Paginile de phishing folosite de infractorii cibernetici care îi vizau pe tineri au imitat, în cea mai mare parte, titluri globale, inclusiv jocurile Roblox, Minecraft, Fortnite și Apex Legends. Pentru a ajunge la dispozitivele părinților, infractorii cibernetici creează în mod intenționat site-uri de jocuri false, stârnind interesul copiilor de a urma paginile de phishing și de a descărca fișiere malițioase.

În acest raport, experții Kaspersky au analizat amenințările legate de cele mai populare jocuri online pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani. Soluțiile de securitate Kaspersky au detectat peste 7 milioane de atacuri în perioada ianuarie – decembrie 2022. În 2021, infractorii cibernetici au inițiat 4,5 milioane de atacuri, creșterea din 2022 fiind de 57%.

În 2022, 232.735 de gameri au accesat aproape 40.000 de fișiere, inclusiv programe malware și aplicații nedorite, care erau deghizate în cele mai populare jocuri pentru copii. Având în vedere că, adesea, copiii de această vârstă nu au propriile computere și se joacă de pe dispozitivele părinților, amenințările răspândite de infractorii cibernetici vizează, cel mai probabil, obținerea datelor de logare și informațiilor de pe cardurile de credit ale părinților.

În aceeași perioadă, aproape 40.000 de utilizatori au încercat să descarce un fișier malițios, care imita Roblox, o platformă populară de jocuri pentru copii. Acest lucru a dus la o creștere cu 14% a numărului de victime, față de cei 33.000 de gameri atacați astfel în 2021. Având în vedere că jumătate din cei 60 de milioane de utilizatori Roblox au sub 13 ani, majoritatea victimelor vizate de aceste atacuri cibernetice sunt copii care nu au cunoștințe de securitate cibernetică.

Potrivit statisticilor Kaspersky, paginile de phishing folosite de infractorii cibernetici care vizează tinerii jucători, au imitat în principal jocurile Roblox, Minecraft, Fortnite și Apex Legends. În total, peste 878.000 de pagini de phishing au fost create pentru aceste patru jocuri în 2022.

Una dintre cele mai comune tehnici de inginerie socială – care vizează gamerii tineri – implică oferte de descărcare de cheat-uri și mods populare pentru jocuri. Pe un site de phishing, utilizatorul poate primi un întreg manual despre instalarea acestora pe propriul computer.  

Interesant este faptul că există instrucțiuni specifice, care subliniază necesitatea de a dezactiva antivirusul înainte de a instala un fișier. Este posibil ca acest lucru să nu alarmeze copiii, dar de obicei instrucțiunile sunt comunicate special pentru ca malware-ul să evite detectarea pe dispozitivul vizat. Cu cât antivirusul utilizatorului este dezactivat mai mult timp, cu atât mai multe informații pot fi colectate de pe calculator.

Alte informații esențiale din raport:

  • Cele mai populare titluri exploatate de infractorii cibernetici sunt Minecraft și Roblox, atât în 2022, cât și în 2021.
  • În topul jocurilor pentru copii, în funcție de numărul de utilizatori afectați, se află chiar și jocuri pentru cei mai mici – Poppy Playtime și Toca Life World, concepute în principal pentru copii de 3-8 ani.
  • Experții Kaspersky au observat o creștere de 41% a numărului de utilizatori care au descărcat fișiere malițioase deghizate în Brawl Stars, ajungând la aproximativ 10 mii de jucători atacați în 2022.

Raportul complet despre amenințările care vizează copiii, în cadrul jocurilor online, este disponibil aici.

Pentru siguranța online a copiilor, Kaspersky recomandă utilizatorilor:

  • Urmăriți activitatea online a copiilor dumneavoastră. Întrebați-i dacă puteți viziona împreună serialele lor preferate sau asculta muzică. Opțional, puteți învăța împreună câteva practici simple pentru a rămâne în siguranță online.
  • O variantă bună ar putea fi aplicațiile de control parental. Dar este important să discutați acest subiect cu copilul dumneavoastră pentru a-i explica cum funcționează aceste aplicații și de ce sunt necesare.
  • Explicați-le că informațiile sensibile ar trebui să fie împărtășite numai persoanelor pe care le cunosc în viața reală.
  • Petreceți mai mult timp comunicând cu cei mici despre măsurile de siguranță online. Încercați să fiți atenți la propriile obiceiuri. Vă folosiți smartphone-ul în timp ce mâncați sau vorbiți? Copiii vă imită vreunul dintre obiceiurile sau modelele de comportament? Reacționează într-un mod diferit atunci când puneți telefonul deoparte?
  • Discutați despre securitatea cibernetică într-un mod plăcut și interesant prin intermediul jocurilor și al altor formate atractive.
Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *