ECITIM: estimăm dublarea puterii instalate în parcurile fotovoltaice din România în 2024, la peste 4 GW
Share
Share the post "ECITIM: estimăm dublarea puterii instalate în parcurile fotovoltaice din România în 2024, la peste 4 GW"
Instalarea de panouri solare va accelera în perioada următoare, România putând depăși, anul viitor, 4.000 de MW putere instalată în parcurile fotovoltaice, potrivit unei analize a ECITIM, start-up românesc în domeniul energiei și prima companie din România care a permis românilor de rând, prin platforma EnergiePentruToti.ro, să dețină capacități de producție de energie în parcuri fotovoltaice.
Acest lucru înseamnă o dublare față de puterea instalată la nivel național în prezent. În 2023, au fost instalate panouri solare cu o putere de peste 1.000 MW, totalizând investiții de aproximativ 1 miliard de euro. Un aport semnificativ la această sumă a venit de la stat, prin programul Casa Verde.
„Anul viitor, România ar putea avea o putere instalată de 2.000 de noi MW doar din panouri fotovoltaice, aproape cât trei reactoare nucleare de la Cernavodă. Ritmul de dezvoltare și de investiții în acest domeniu accelerează, în contextul în care țara noastră se află într-un stadiu incipient. Spre comparație, România ar urma să ajungă, în 2024, la 4 GW putere instalată în panouri fotovoltaice, în timp ce Germania a ajuns deja la aproximativ 70 de GW. E puțin prin comparație, dar arată potențialul uriaș de dezvoltare a acestui domeniu în România”, spune Stelian Muscalu, director de dezvoltare la ECITIM.
Marile companii producătoare de energie, fondurile de investiții și dezvoltatorii de parcuri fotovoltaice vor fi principalii investitori în industria energiei solare din România. Domeniul va cunoaște o creștere semnificativă, datorată politicii de sustenabilitate și angajamentelor climatice ale Uniunii Europene care vizează o tranziție strategică spre surse de energie mai ecologice, în concordanță cu obiectivele climatice și de reducere a emisiilor de carbon.
În acest context, și persoanele fizice au manifestat un interes foarte mare către acest domeniu, peste 600 de parteneri și investitori (persoane fizice și juridice) cumpărând anul acesta putere instalată în parcuri fotovoltaice, prin portalul EnergiePentruToti.ro, singura platformă din România ce oferă posibilitatea tuturor românilor, să participe cu capitaluri proprii la transformarea sistemului energetic național.
ECITIM a finalizat anul acesta 13 parcuri fotovoltaice, cu o putere instalată combinată ce depășește 6 MW (22.400 de panouri montate), plasând, astfel, proiectul ECITIM în topul celor mai mari investiții colective în domeniul energiei din România – peste 6 milioane de euro. Până la finalul anului, ECITIM estimează finalizarea celui de-al 14-lea parc fotovoltaic, ce urmează a fi propus spre vânzare partenerilor după conectarea la rețea, complet funcțional și nu în stadiu de proiect, cum au fost proiectele realizate anterior.
Toate investițiile și parteneriatele au fost realizate prin platforma EnergiePentruToti.ro, care facilitează colaborarea între entități diferite pentru construirea parcurilor fotovoltaice, permițând persoanelor fizice și juridice deopotrivă să dețină participații în proiectele ECITIM.
Compania ECITIM, prin platforma EnergiePentruToti.ro, oferă un management end-to-end pentru investițiile în energie solară, garantând transparență și flexibilitate prin detalii clare despre contracte. Simplifică achiziția de pachete energetice, asigură plăți facile și conformitate legală. Utilizatorii beneficiază de monitorizare în timp real a producției, garanții extinse și încasări transparente, cu calcul clar al veniturilor. Opțiunile de reziliere sau vânzare, alături de interesele aliniate, unde compania prosperă doar dacă sistemul produce energie, subliniază angajamentul ECITIM de a maximiza rentabilitatea și a minimiza riscurile pentru parteneri.
Pentru 2024, planurile companiei vizează obținerea statutului de producător, demersurile pentru obținerea licenței fiind deja demarate. De asemenea, strategia de dezvoltare a ECITIM ia în calcul adăugarea a încă 8 parcuri fotovoltaice la portofoliu, lucru care îi permite extinderea capacității de producție și a ofertei, concomitent cu consolidarea poziției în piață.