LOADING

Type to search

FEATURED SMARTPHONES

vivo X80 Pro vs vivo X90 Pro – o comparaţie realizată de un fotograf profesionist

Share

Fără îndoială, capacităţile de imagistică şi videografie ale smartphone-urilor s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimii ani. Dar câte schimbări pot fi remarcate de la o generaţie de dispozitive la alta? Unii sunt de părere că este vorba mai degrabă despre îmbunătăţiri punctuale decât de schimbări majore, aşa că cine ar putea fi mai potrivit să verifice toate acestea decât un fotograf cu experienţă? Să vedem dacă noul smartphone vivo X90 Pro egalează performanţele predecesorului său, X80 Pro, care a fost declarat cel mai bun dispozitiv Android pentru fotografiere de câteva publicaţii europene importante.

Faceţi cunoştinţă cu Vlad Eftenie, profesor de arhitectură şi fotograf profesionist

Autor şi coautor a numeroase expoziţii de fotografie urbană şi arhitectură, în România şi în străinătate, Lector Doctor Arhitect Vlad Eftenie predă în cadrul Departamentului de Sinteză de Proiectare al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti, este câştigător a numeroase premii, precum concursul internaţional de fotografie urbană CBRE 2011, este membru al echipei oficiale de fotografi a festivalului George Enescu şi în 2016 a fost inclus de Forbes România în Forbes’ Gallery Heroes. Primăvara aceasta, dl Eftenie a acceptat provocarea de a testa cele două smartphone-uri vivo – X80 Pro şi X90 Pro – pe străzile aglomerate ale Bucureştiului.

Comparaţie directă între fotografii realizate cu X80 Pro şi X90 Pro

Senzorul principal al configuraţiei de camere X90 Pro oferă o serie de avantaje faţă de predecesorul său, conform comparaţiei directe a celor două dispozitive folosite în diferite scenarii:

Comparaţie directă la utilizarea pe timp de zi:

Efectul bokeh, o funcţie extrem de apreciată la smartphone-urile flagship vivo, este mai plăcut la X90 Pro, iar senzorul mai mare folosit de acest model asigură o redare mai bună a imaginii, mai ales în cazul profunzimii reduse a câmpului, rezultatul final având un aspect mai artistic, întocmai ca în exemplele de mai jos:

La o verificare mai atentă, putem observa că trecerile între tonurile de culoare şi umbrele din fotografiile realizate cu X90 Pro pe timp de zi au un aspect mai natural, cu mai puţine granulaţii. Este clar că senzorul mai mare poate oferi mai multe detalii pe aceeaşi suprafaţă.

Comparaţie directă în condiţii de luminozitate redusă şi pe timp de noapte:

Compararea fotografiilor realizate în condiţii de luminozitate redusă şi pe timp de noapte a indicat faptul că X90 Pro poate îmbunătăţi calitatea imaginii în toate privinţele, în comparaţie cu X80 Pro.

Pe timp de noapte, zona cerului este mai detaliată în fotografiile realizate cu X90 Pro, în care se pot observa detalii din umbră mai bogate, care oferă imaginilor un aspect mai natural, aşa cum este vizibil aici:

Compararea modului portret în condiţii de luminozitate redusă şi pe timp de zi:

Modul portret al modelului X90 Pro oferă performanţă atât pe timp de zi, cât şi în condiţii de luminozitate redusă, fără a fi nevoie de modificări sau editare ulterioară. Fotografiile realizate pe timp de zi surprind tonuri de piele superbe, au un efect bokeh splendid, iar rezultate finale sunt excepţionale, cu un aspect visător, chiar şi în modul full auto.

Fotografii realizate cu vivo X90 Pro

Chiar şi în condiţii de luminozitate redusă, tonurile de piele sunt redate la fel de frumos, iar imaginile au un aspect cinematografic care vor atrage cu siguranţă atenţia privitorilor:

              Fotografii realizate cu vivo X90 Pro

În plus, X90 Pro corectează mai bine artefactele apărute pe lentile, astfel că punctele de lumină din fundal sunt evidenţiate mai bine de modelul flagship actual. În comparaţie cu portretele realizate cu X80 Pro, portretele realizate cu X90 Pro par să aibă un ton general uşor mai rece, ceea ce oferă un rezultat final mai bun:

În urma testelor realizate de un fotograf profesionist care a evaluat capacităţile modelului flagship actual, comparaţiile directe indică faptul că X90 Pro oferă culori mai intense, în tonuri mai naturale şi cu contrast îmbunătăţit, rezultatul fiind o imagine care este extrem de apropiată de percepţia ochiului uman. Timpii de expunere în condiţiile cu luminozitate redusă sunt mai scurţi, astfel că cel mai recent model flagship este mai potrivit pentru fotografierea din mână, iar dispunerea camerelor reduce riscul de formare a artefactelor, dovedind că stratul de protecţie ZEISS T* aduce o îmbunătăţire remarcabilă actualului model, în comparaţie cu modelul anterior.

Îmbunătăţirile aduse de vivo pornind de la modelul anterior: Schimbări punctuale la fiecare nivel

Multe publicaţii din domeniu au desemnat X80 Pro cel mai bun smartphone Android pentru fotografiere, iar modelul X90 Pro preia acele calităţi şi le perfecţionează. Una dintre cele mai importante îmbunătăţiri aduse modelului flagship de anul acesta este introducerea senzorului principal de 1 inci, o adevărată inovaţie în domeniul fotografierii cu dispozitive mobile. Este clar că avem de-a face cu ceva total diferit, având în vedere că acest senzor costă de două ori mai mult decât toate camerele folosite de modelul X80 Pro. Suprafaţa senzorului este mai mare, deci poate capta mai multă lumină, iar acest lucru înseamnă fotografii mai bune.

Îmbunătăţiri importante pentru portrete perfecte la fiecare fotografie

Pentru dezvoltatorii vivo, unul dintre cele mai importante aspecte a fost întotdeauna perfecţionarea capacităţii smartphone-urilor de a face portrete. Acesta este unul dintre cele mai importante tipuri de fotografie realizate de utilizatori cu smartphone-ul, aşa că nu este loc pentru compromisuri. Senzorul Sony IMX758, folosit la X90 Pro, a fost proiectat pentru fotografia de portret şi fotografia stradală şi este cu 33,7% mai mare decât senzorul Sony IMX663, folosit la modelul anterior. De asemenea, noul senzor creşte rezoluţia de la 12 MP la 50 MP. Deschiderea maximă a diafragmei a crescut la f/1.6 şi împreună cu sistemul hardware Romosaic creşte cu 76% nivelul de lumină care este captat de senzor, în comparaţie cu vivo X80 Pro. Distanţa focală de 50mm adaugată camerei pentru portret este foarte versatilă, deoarece aceasta este distanţa focală percepută de ochiul uman, aşadar portretele realizate cu aceste camere au un aspect natural.

vivo X80 Pro a deschis noi posibilităţi, fiind un model flagship care a oferit multe funcţii care nu sunt vizibile pentru utilizator, dar care au contribuit la obţinerea unor fotografii mai bune. Iar X90 Pro duce mai departe inovaţia. De exemplu, una dintre funcţiile sale este capacitatea de a analiza fotografiile în timp real şi de a realiza corectarea inteligentă a liniei orizontului în imaginile înregistrate. Această funcţie este extrem de utilă pentru fotografii profesionişti care fotografiază arhitectură şi vor să treacă de etapa de corectare a liniilor orizontului în postprocesare.

Imagini excelente cu ajutorul tehnologiei IA

Deşi X80 Pro a oferit funcţii excelente, modulul de trei camere folosit de modelul vivo X90 Pro aduce îmbunătăţiri semnificative. Însă pentru a obţine fotografii spectaculoase, nu este suficientă doar partea hardware. Aici sunt vizibile inovaţiile aduse de cipul de imagine vivo V2. Aflat la a treia generaţie, cipul încorporat dezvoltat de vivo oferă performanţă îmbunătăţită faţă de predecesorul său, folosind arhitectură AI-ISP şi acceleratoare deep learning. De asemenea, AI Perception Engine 2.0 îmbunătăţeşte calitatea fotografiilor, iar nivelul de alb este îmbunătăţit cu 10% faţă de X80 Pro. Acest avantaj este foarte util la fotografierea naturii montane, când culmile munţilor sunt luminate de soare, iar copacii de la bază sunt în umbră. Smartphone-ul păstrează toate detaliile, aşa cum sunt percepute de ochiul uman.

X90 Pro stabileşte noi standarde şi pentru filmarea cu dispozitive mobile. Funcţia 4K HDR Night Video permite smartphone-ului să detecteze scenele cu contrast mare şi să folosească HDR pentru a ajusta tonurile imaginilor. Toate acestea asigură reproducerea fidelă a culorilor, dar şi o profunzime crescută şi detalii bogate la filmare. În comparaţie cu X80 Pro, modelul flagship vivo actual poate oferi un interval dinamic teoretic mai mare echivalent 4 EV.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *