LOADING

Type to search

FEATURED STIRI TECH

Tehnologiile cuantice: cursa pe care Europa nu își poate permite să o piardă

Share

Investițiile în tehnologiile cuantice au atins recorduri maxime în 2021 și se preconizează că vor continua să crească semnificativ, având în vedere că mai multe industrii urmează să beneficieze de acestea și, mai mult, este de așteptat ca noi industrii să se dezvolte datorită lor. Boston Consulting Group (BCG), una dintre cele mai importante firme de consultanță în management din lume, dă publicității un nou raport, intitulat Poate Europa ajunge SUA (și China) în domeniul tehnologiilor cuantice?, care evidențiază amploarea și ritmul de dezvoltare la nivel global al acestei industrii.

În timp ce SUA este lider detașat în ceea ce privește brevetele, fondurile de investiții și volumul de talente, raportul BCG constată că UE conduce cursa raportat la investițiile publice. Cu toate acestea, UE nu dispune de un plan de acțiune coerent pentru a coordona activitățile individuale ale statelor membre, are o piață de capital privată subdezvoltată în ce privește nivelul de pregătire necesar pentru a investi în proiecte de soluții cuantice în stadiu avansat și nu dezvoltă suficiente talente în domeniul calculului cuantic, pentru a răspunde cererii viitoare. Raportul BCG subliniază faptul că SUA au în prezent cu între două și trei ori mai multe talente cuantice în mediul de afaceri față de UE.

Fără măsuri urgente, arată raportul, UE riscă să repete greșelile făcute în industria semiconductorilor. Europa, împreună cu Marea Britanie și China, este în prezent bine poziționată într-un trio de competitori care au intrat în cursă cu SUA. UE se numără printre liderii acțiunilor publice în domeniul cuantic și a pus în aplicare planuri precum Quantum Flagship, coordonând eforturi de cercetare în mai multe industrii și derulând proiecte educaționale pilot, pentru a oferi o direcție acestui ecosistem în curs de dezvoltare.

Așadar, ce trebuie să facă UE pentru a evita repetarea greșelilor pe care le-a făcut în urmă cu mai bine de un deceniu, când nu a reușit să scaleze la nivel continental industria semiconductorilor?

“UE are toate ingredientele necesare pentru a reuși în cursa cuantică, dar trebuie să se dezvolte rapid și să furnizeze un plan cuprinzător pentru a transforma potențialul în acțiune”, spune Francois Candelon, director general și partener senior la BCG, coautor al raportului. “Istoria Europei în confruntarea cu revoluțiile tehnologice a fost prea des caracterizată de promisiuni timpurii, de eșecul de a se extinde în momente critice și apoi de o încercare costisitoare de a recupera decalajul. Factorii de decizie politică trebuie să învețe rapid aceste lecții. Vestea bună este că fereastra de oportunitate este încă deschisă pentru a crea și a executa o strategie europeană, construind centre de capital publice și private care să investească și să extindă capacitatea universităților europene de a forma următoarea generație de experți cuantici.”

Un plan de acțiune pentru Europa

Raportul BCG prezintă un plan de acțiune pentru ca Europa să își mențină suveranitatea cuantică:

  • În primul rând, crearea unui plan de acțiune integrat la nivelul UE, care să alinieze programele și strategiile statelor membre.
  • În al doilea rând, eliminarea deficitului de investiții europene, în special în ceea ce privește finanțarea inițiativelor aflate în stadiu avansat, pentru a le permite start-up-urilor europene să se extindă rapid.
  • În al treilea rând, construirea unei pepiniere de talente, de la liceu, la mediul postuniversitar, pentru a crea suficienți experți pregătiți să răspundă cererii în creștere în acest domeniu.

Suveranitatea cuantică

Criza provocată de pandemia de COVID-19 a evidențiat capacitatea Europei de a proiecta și fabrica la scară largă noi vaccinuri, care s-au dovedit esențiale pentru controlul impactului pandemiei pe continent. În schimb, lipsa capacităților interne de producție europeană pentru semiconductorii avansați și-a demonstrat dependența de un lanț de aprovizionare global. Potrivit estimărilor BCG, criza cipurilor a împiedicat producția a aproximativ 10 milioane de vehicule, ceea ce a avut consecințe remarcabile pentru Europa, unde operează mari producători de automobile. Tehnologia cuantică va avea un impact asupra mai multor industrii esențiale pentru competitivitatea și suveranitatea unei țări, cum ar fi industria aerospațială, cea de apărare, farmaceutică și cea chimică. Dacă Europa dorește să își mențină relevanța globală, precum și autosuficiența în domenii economice cheie, trebuie să asigure accesul și să stăpânească capacități cuantice în toate etapele lanțului de aprovizionare, de la cercetare și dezvoltare, până la producție și aplicații finale.

Tags: