LOADING

Type to search

FEATURED STIRI

Netograf: În 2022, viteza medie de upload pentru internetul fix a crescut cu peste 50% comparativ cu 2021

Share

Viteza medie de download a fost, în 2022 de 533 Mbps pentru internetul fix prin cablu, în creștere cu aproximativ 17% comparativ cu anul anterior. Viteză medie de upload a fost de 455 Mbps, în creștere cu 52% față de anul 2021. Ambele asunt la nivelul primilor 5 furnizori de internet fix în funcție de numărul de conexiuni. Datele sunt furnizate de ANCOM pe baza testelor efectuate în cadrul platformei Netograf.

Creșteri similare au fost înregistrate și în ceea ce privește internetul mobil la nivel național, utilizatorii experimentând o viteză medie de download de 38 Mbps, cu 26% mai mare decât în anul anterior și o viteză medie de upload de 15 Mbps, cu 46% mai mare față de anul 2021.

Din analiza statisticilor aferente anului 2022 pentru internetul fix, se remarcă o tendință de echilibrare între vitezele de upload și download pe cablu și wifi pentru furnizorii mari de pe piața din România, fapt care sugerează o adaptare a serviciilor de comunicații electronice pe baza nevoilor extinse ale utilizatorilor. De asemenea, această tendință semnalizează debutul unei digitalizări de masă, în sensul pregătirii serviciilor suport de acces la internet pentru a sprijini o utilizare intensivă a serviciilor de conținut peste internet pentru tot mai multe activități ce necesită și o viteză uplink semnificativă, cum ar fi, spre exemplu, telemunca sau teleșcoala.

În ce privește vitezele medii de transfer al datelor pentru serviciul mobil de acces la internet, se remarcă o creștere de bun augur chiar și în lipsa unor implementări naționale semnificative ale tehnologiilor mobile 5G. Totodată, ținând cont și de experiența altor state și regiuni privind implementarea 5G, foarte probabil, efectele licențelor de utilizare a spectrului mobil acordate la finalul anului 2022 asupra vitezelor medii de transfer al datelor se vor vedea începând de anul acesta.

Viteza medie – download și upload internet fix

Testele efectuate de utilizatori în cadrul platformei Netograf arată căîn anul 2022 viteza medie de download pentru internetul fix prin cablu a crescut cu aproximativ 17% față de anul 2021, ajungând la 533 Mbps, în timp ce viteza medie de upload a înregistrat o creștere de 52%, ajungând la 455 Mbps, la nivelul primilor 5 furnizori de internet fix în funcție de numărul de conexiuni.

În ceea ce privește vitezele înregistrate pentru serviciul de acces la internet fix prin conexiuni wifi, utilizatorii au experimentat în 2022 o viteză medie de download  la nivel național de 135 Mbps, în creștere cu 20% față de anul 2021, și o viteză medie de upload de 111 Mbps, cu 25% mai mare decât cea înregistrată anul anterior.

Viteza medie – download  și upload internet mobil

În privința serviciului de acces la internet mobil, rezultatele testelor efectuate de utilizatori în cadrul platformei Netograf în anul 2022 indică o viteză medie de download la nivel național de 38 Mbps, în creștere cu 26% față de anul 2021, respectiv o viteză medie de upload de 15 Mbps, cu 46% mai mare decât cea înregistrată pe parcursul anului 2021.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *