LOADING

Type to search

STIRI TECH

Gartner relevă faptul că 58% dintre organizații angajează specialiști în tehnologie indiferent de localizarea acestora

Share

Cincizeci și opt la sută dintre organizațiile intervievate în cadrul unui recent sondaj Gartner au confirmat că au specialiști în tehnologie care lucrează complet de la distanță, de dincolo de granițe, iar numărul acestora s-a dublat în ultimii trei ani.

Gartner definește forța de muncă dincolo de granițe ca fiind specialiștii care lucrează de la distanță din diferite țări pe baza unui contract de muncă încheiat peste granițele naționale. Pe măsură ce această tendință continuă să se extindă, sondajul a constatat, de asemenea, că 27% dintre lideri explorează în prezent angajarea de specialiști din domeniul tehnologiei dincolo de granițele naționale.

„Nu este o surpriză faptul că rata de angajare a specialiștilor din domeniul tehnologiei dincolo de granițele naționale s-a dublat în ultimii trei ani, pe măsură ce creșterea gradului de retenție și angajare a ajuns prioritatea nr. 3 pentru directorii generali în acest an și pentru 2023”, a declarat Gabriela Vogel, Senior Director Analyst la Gartner. „Pandemia COVID-19 a accelerat, de asemenea, angajarea dincolo de granițe, iar ceea ce a început ca o excepție, acum nu mai este”, a completat Vogel.

Analiștii Gartner au prezentat rezultatele sondajului în cadrul Gartner IT Symposium/Xpo™, eveniment care a avut loc la Barcelona, în Spania, la mijlocul săptămânii trecute. Sondajul a fost realizat în rândul a 288 de directori și lideri aflați în subordinea lor directă pe parcursul celui de-al doilea trimestru al anului 2022, pentru a înțelege dorința lor de a urmări forța de muncă în tehnologie indiferent de localizare, planurile lor și adoptarea unei astfel de forțe de muncă.

„Astăzi, în lumea profesională, locația este fluidă, piața este globală, iar competiția pe piața de talente este agnostică, deoarece toți concurăm sub același steag, cel al tehnologiei”, a spus Vogel. „În consecință, țările pierd talente în fața altor țări, sectorul public pierde talente în favoarea sectorului privat și toate verticalele se află în aceeași situație. Nu mai există granițe de concurență, iar liderii de afaceri și IT angajează personal indiferent de localizarea acestuia acolo unde aceștia au cel mai mare avantaj competitiv – ceea ce numim <<zona borderless>>”, a adăugat Vogel.

Sondajul a constatat că, printre organizațiile care au specialiști angajați dincolo de granițe, 19% din forța lor de muncă IT este localizată dincolo de granițe.

„Angajarea personalului dincolo de granițe îi obligă pe liderii de afaceri și pe cei din IT să facă ajustări semnificative la modelul lor operațional, inclusiv revizuirea tehnicilor de management, a infrastructurii și a tehnologiei, a securității cibernetice și a protecției datelor și a echității salariale”, a spus Vogel.

Marea Britanie este la fel de atractivă pentru America de Nord și Europa

Deși India constituie prima opțiune de țară pentru recrutarea forței de muncă în tehnologie dincolo de granițe pentru companiile europene și nord-americane, Marea Britanie ocupă locul al patrulea, fiind în aceeași măsură subiectul interesului din partea Europei (28%) și Americii de Nord (26%) (vezi Figura 1). Sondajul a mai constatat că Europa are o concentrare semnificativă de angajări în interiorul granițelor sale, cu toate că Europa are legi favorabile ale muncii cu privire la angajarea de personal dincolo de granițe.

Principalele două domenii de expertiză pentru care CIO și liderii IT caută talente dincolo de granițe sunt ingineria software/dezvoltarea aplicațiilor (62% dintre respondenții la sondaj) și suportul pentru aplicații (55% dintre respondenții la sondaj).

În timp ce 71% dintre organizațiile intervievate au spus că este esențial să se ia în considerare nevoile specifice ale lucrătorilor dincolo de granițe din domeniul tehnologiei în strategia lor la locul de muncă, 50% dintre organizații au spus că au implementat pe deplin instrumente legate de colaborare și productivitate, cum ar fi suitele de birou în cloud, colaborarea în fluxul de lucru, soluții pentru întâlniri virtuale și table digitale.

Constrângeri care împiedică adoptarea

Cu toate acestea, angajarea specialiștilor dincolo de granițe nu este o soluție pentru orice organizație. „Există anumite constrângeri care împiedică adoptarea și extinderea unei operațiuni dincolo de granițe și variază de la complexitatea suportului administrativ, probleme de cultură până la probleme de securitate și legalitate”, a declarat Daniel Sanchez-Reina, VP Analyst la Gartner.

Tags:

You Might also Like