LOADING

Type to search

FEATURED MOBILE NETWORKS

Ericsson ConsumerLab: Cele mai noi 10 trenduri de consum, în contextul impactului schimbărilor climatice

Share

Aproape 99% din cei peste 15.000 de utilizatori de tehnologie consultați de Ericsson la nivel global anticipează că până în 2030 vor folosi soluțiile bazate pe internet și conectivitate pentru a reduce impactul schimbărilor climatice și al încălzirii globale. Statistica este inclusă în cel mai recent studiu anual realizat de Ericsson ConsumerLab privind cele mai noi zece trenduri de consum – ediția de anul acesta este cea cu numărul 12, iar raportul se intitulează „10 Hot Consumer Trends: Life in a Climate-Impacted Future”.

Aproximativ 83% dintre respondenți sunt de părere că lumea va fi atins sau chiar va fi depășit pragul de încălzire globală de 1,5°C (peste nivelurile preindustriale) – se consideră că depășirea acestei limite ar putea favoriza apariția unui număr mai mare de evenimente meteorologice extreme și fenomene climatice negative.

În același timp, aproximativ 55% dintre respondenți cred că schimbările climatice vor avea un impact negativ asupra vieții lor și intenționează să inițieze contramăsurile necesare, folosind soluții de conectivitate.

Principalele preocupări ale consumatorilor vizează: costurile de trai, accesul la energie și resurse materiale și nevoia de conectivitate sigură și fiabilă, în vremuri tulburi și condiții meteorologice haotice. Aproximativ 59% dintre respondenți consideră că inovația și tehnologia vor fi esențiale în abordarea provocărilor de zi cu zi cauzate de schimbările climatice în anii 2030.

Peste 15.000 de utilizatori din 30 de orașe din lume, care se numără printre primii care au adoptat soluții de AR, VR și asistenți digitali, au fost rugați să evalueze 120 de idei de servicii digitale din 15 domenii, de la eforturile de adaptare la condițiile climatice din viața de zi cu zi, la modurile de gestionare a fenomenelor meteorologice severe. Grupând răspunsurile consumatorilor, experții Ericsson ConsumerLab au evidențiat 10 noi tendințe.

Magnus Frodigh, director al Ericsson Research, a declarat: „Consumatorii sunt convinși că o conexiune la internet solidă și sigură va fi esențială, inclusiv în ceea ce privește propriile lor eforturi de combatere a schimbărilor climatice și se așteaptă ca fenomenele meteorologice extreme și efectele negative asupra mediului înconjurător să fie tot mai prezente. Consumatorii sunt de părere că soluțiile de conectivitate necesare vor fi implementate la scară globală în cel mai scurt timp”.

Majoritatea respondenților văd efectele schimbărilor climatice și cred că impactul acestora asupra vieții lor va fi mai mare în 2030 decât în prezent. În timp ce situația economică și stilul de viață vor fi principalii factori care vor influența adopția acestor servicii în anii 2030, noile comportamente colective la scară largă pot genera schimbări majore în viața de zi cu zi, afectând modul în care vom lucra și echilibrul dintre viața profesională și cea personală.

De exemplu, eliminarea programului tradițional de lucru de la 09:00 la 17:00 ar putea influența major extinderea trendului Mobilitate fără grabă. Astfel, o societate organizată pe baza fluctuațiilor consumului de energie și nu pe ore, ar putea deveni ceva obișnuit.

Respondenții estimează, totodată, că rolul inteligenței artificiale va crește și va influența și comportamentele consumatorilor, după cum subliniază și trendul Mai puțin înseamnă mai digital, pentru a-i ajuta pe cumpărători să reducă impactul consumului de materiale prin utilizarea alternativelor digitale la produsele fizice.

Sara Thorson, director Concept Development, Ericsson ConsumerLab și coautoare a raportului,  vorbește despre un alt trend – Utilizarea inteligentă a apei: „Și utilizarea apei s-ar putea schimba radical, dacă raționalizarea va deveni o metodă mult mai răspândită decât în prezent. Aproximativ 64% dintre primii utilizatori de tehnologie se așteaptă ca până în anii 2030 să existe rații de apă lunare reglementate cu ajutorul soluțiilor digitale pentru toți cetățenii”.

Dr. Michael Björn, director Research Agenda, Ericsson Consumer și IndustryLab, și coordonator al raportului încă de la prima ediție, din 2011, susține că respondenții nu exclud riscul utilizării greșite a soluțiilor menite să reducă impactul schimbărilor climatice.

„Trendul referitor la Trișorii climatici evidențiază o analiză nefericită, dar foarte reală, a respectării oricăror acțiuni climatice specifice. S-ar putea încerca evitarea îndeplinirii obligațiilor de conformitate legate de reglementările privind impactul asupra climei, cum ar fi plata unei facturi sau înregistrarea datelor. În contextul schimbărilor climatice, aproximativ 72% dintre respondenți prevăd utilizarea tehnologiei digitale pentru evitarea restricțiilor de mediu, cu câștig personal pe termen scurt. Acesta este un avertisment important referitor la importanța continuă a atenției acordate fiabilității serviciilor”.

* Noile trenduri identificate în raportul Ericsson ConsumerLab

1. Costuri reduse – serviciile digitale îi vor ajuta pe consumatori să controleze cheltuielile pentru alimente, energie și călătorii în situații climatice instabile. Peste 60% dintre cei care se numără printre primii utilizatori de tehnologie din zonele urbane sunt îngrijorați de creșterea acestor costuri în viitor.
2. Conexiuni neîntrerupte – calitatea și securitatea conexiunilor la internet va deveni tot mai importantă dacă și / sau pe măsură ce fenomenele meteorologice extreme se vor înmulți. Aproximativ 80% dintre respondenți cred că în anii 2030 vor exista dispozitive inteligente de detecție a semnalului, care vor indica zonele unde nivelul de acoperire este unul optim, în cazul unor dezastre naturale.
3. Mobilitate fără grabă – orarele stricte ar putea fi desființate, de vreme ce reglementările climatice și cerințele de eficiență energetică schimbă sensul flexibilității. Aproximativ 68% dintre respondenți ar urma să-și planifice activitățile folosind orare care să eficientizeze costurile cu energia, și nu timpul alocat.
4. Siguranță cu ajutorul Inteligenței Artificiale – se preconizează că inteligența artificială va alimenta serviciile care protejează consumatorii în condiții meteorologice din ce în ce mai imprevizibile și instabile. Aproape jumătate dintre respondenți spun că vor folosi sisteme de avertizare meteo personalizate pentru propria lor siguranță.
5. Un nou climat de lucru – restricțiile privind amprentele de carbon generate de companii, costurile în creștere și digitalizarea accelerată vor schimba rutina de lucru pe viitor. 7 din 10 respondenți anticipează că asistenții AI implementați de angajatorii lor vor planifica naveta, sarcinile și resursele, pentru a reduce amprentele de carbon generate de activitățile lor.
6. Utilizarea inteligentă a apei – apa potabilă ar putea fi o resursă tot mai redusă în anii 2030, iar consumatorii cred că vor apărea servicii inteligente care să conserve și să reutilizeze apa. Aproape jumătate respondenți spun că plănuiesc să își instaleze pe acoperișuri, în balcoane sau la ferestre dispozitive inteligente care să capteze și să purifice apa de ploaie.
7. Economie de energie – serviciile digitale de partajare a energiei pot atenua neplăcerile create de creșterea costurilor energiei în 2030. Energia ar putea deveni o monedă de schimb, iar 65% dintre primii utilizatori ai noilor tehnologii din mediul urban cred că, în 2030, consumatorii vor putea plăti pentru bunuri și servicii în kWh, folosind aplicații mobile.
8. Mai puțin înseamnă mai digital – dematerializarea obiceiurilor de consum s-ar putea accelera, întrucât o treime dintre respondenți anticipează că vor folosi aplicații de cumpărături care sugerează alternative digitale la produsele fizice.
9. Natureverse – călătoriile în natură, dar fără a părăsi zonele urbane, ar putea deveni ceva obișnuit până în 2030, în contextul schimbărilor climatice continue și a potențialelor limitări de călătorie. 4 din 10 respondenți își doresc să utilizeze servicii care să le permită să călătorească virtual și să se bucure de rezervații naturale și trasee montane în timp real, ca și cum s-ar afla în acele locuri.
10. Trișori climatici – respondenții sunt de părere că vor exista și consumatori care vor găsi modalități de a evita restricțiile de mediu, pe fondul creșterii prețurilor și a raționalizării cantității de energie și apă. Peste jumătate dintre aceștia anticipează că aplicațiile de hacking online le vor permite să acceseze ilegal resursele de apă sau electricitate ale vecinilor.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment