LOADING

Type to search

TECH

Allied Telesis îmbunătăţeşte performanţa unei mari platforme petroliere

Share

TotalEnergies operază platforme petroliere şi de exploatare a gazului în Marea Nordului, la aproximativ 500 de kilometri nord de oraşul scoţian Aberdeen. Platformele dispun de un sistem integrat de control şi siguranţă care rulează în cadrul reţelei proprii de tehnologie operaţională (OT), ce combină elemente de control procese şi siguranţă funcţională în cadrul unei singure arhitecturi. Reţeaua este esenţială pentru operarea sigură şi eficientă a infrastructurii critice de pe platforme.

După o serie de căderi de echipamente şi îngrijorări legate de disponibilitatea pieselor de schimb şi a suportului pentru infrastructura de reţea îmbătrânită, compania a comandat unei firme specializate în furnizarea de soluţii de siguranţă, management al riscului şi consultanţă pentru industria oil&gas, Process Safety Solutions, un studiu al întregii reţele OT.

Studiul a arătat existenţa unor cerinţe majore pentru o nouă reţea. Aceasta urma să opereze cu multe sisteme moştenite, aşa că trebuia să conţină elemente de compatibilitate cu soluţii vechi, dar să ofere, în acelaşi timp, avantajele tehnologiilor curente în termeni de uşurinţă de configurare şi securitate.
Firma de consultanţă a căutat opţiuni viabile pentru echipamentul de reţea, începând cu furnizori cu care mai lucrase în trecut, precum Cisco şi HPE/Aruba. În procesul de evaluare a fost inclusă şi Allied Telesis, deşi firma de consultanţă nu mai avusese vreo experienţă cu furnizorul japonez.

Decizia finală legată de furnizorul de reţelistică a fost luată în funcţie de calitatea suportului tehnic şi preţ. Allied Telesis a câştigat competiţia datorită forţei tehnice şi competitivităţii în termeni de preţ a soluţiei propuse, precum şi suportului solid oferit de inginerii pre-sales ai companiei.

Soluţia aleasă este compusă din reţele duale redundante multiple, interconectate între cele trei platforme petroliere, şi deservind peste 400 de noduri. Aceste reţele deservesc sistemul distribuit de control, sistemul instrumentat de închidere de urgenţă, sistemul instrumentat de siguranţă la incendiu, sistemul de control electric, sistemul de control al pompelor multi-fază şi sistemul de management al alarmelor.

Proiectul a inclus peste 200 de elemente de hardware Allied Telesis instalate în 18 camere de echipamente de pe cele trei platforme.

Noua reţea îmbunătăţeşte dramatic securitatea cibernetică pentru platformele petroliere. Echipamentele Allied Telesis permit întărirea sistemelor în conformitate cu cerinţele IEC 62443, furnizând securitate întărită, inclusiv segregare VLAN, blocare de porturi şi porturi dedicate managementului. În plus, există şi un control al accesului fizic. Convertoare media şi rack-uri sunt utilizate pentru extinderea comunicării dintre reţelele sistemului instrumentat de închidere de urgenţă şi ale sistemului instrumentat de siguranţă la incendiu între diverse module offshore.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *