LOADING

Type to search

STIRI TECH

Amenințarea cuantică

Share

Era computerelor cuantice a sosit și nu este doar un alt „următorul pas” al computingului… Cuantica va aduce, probabil, la cea mai semnificativă schimbare de până acum în securitatea cibernetică.

Mari companii de tehnologie dezvoltă computere cuantice, superioare celor mai avansate supercalculatoare de astăzi. Cum? Pentru că transformă datele stocate în mod binar într-o formă mai puternică, cunoscută sub numele de qubiți. De aceea, sunt extrem de valoroase în tehnologia modernă, ca inteligența artificială, unde este nevoie de viteze de procesare exponențial mai mari.

Potențialul cuanticii este aproape nelimitat. Oamenii de știință abia au început să-i exploreze capacitățile, dar este clar că această tehnologie va schimba înțelegerea asupra modului în care informațiile pot fi stocate și procesate în moduri considerate imposibile înainte.

Prin urmare, potențialul cuanticii de a revoluționa modul de procesare a informațiilor este uriaș. Datorită vitezei de calcul sau puterii de generare de rezultate complexe cu o acuratețe maximă, chiar și cei mai analfabeți în securitate ar putea accesa cu ușurință cele mai sigure rețele din lume.
De aceea, securitatea cibernetică trebuie regândită de la zero.

În prezent, computerul cuantic aproape că este omniprezent. De exemplu, Google a atins supremația cuantică în 2019 cu Sycamore. Iar Amazon se îndreaptă spre cuantică cu Braket, creând Quantum-Computing-as-a-Service (QCaaS).

Odată cu apariția calculului cuantic, apare o problemă uriașă de securitate care amenință să depășească criptografia modernă și să expună toate datele online. Și în decurs de 5-10 ani, tot ceea ce este considerat sigur, va fi compromis.

Cum să lupți împotriva amenințării cuantice
Astăzi, securitatea cibernetică se bazează în primul rând pe criptarea asimetrică, construită pe baza criptografiei matematice. Calculatoarele bazate pe mecanica newtoniană nu pot sparge rapid această criptografie matematică. Însă, computerele cuantice pot. Ca urmare, actualele sistemele de securitate cibernetică vor deveni învechite.

În industrie, este cunoscută drept „Amenințare cuantică”. În timp ce mulți informaticieni credeau, în 2019, că amenințarea cuantică este la peste 15 ani distanță, progresele rapide în cuantică vor face ca aceasta să apară între 2025 și 2030.

De aceea, investițiile în modernizarea metodelor de criptare trebuie să înceapă acum, deoarece revizuirea sistemului mondial de securitate cibernetică va dura. Și pentru a face față amenințării cuantice, guvernele și companiile trebuie să dezvolte o nouă criptografie, cuantică, sigură.
Sunt multe companii care lucrează la aceasta. Una este Arqit, care a dezvoltat cea mai sigură metodă cuantică de până acum.

Soluția Arqit implică plasarea unui mic computer cuantic pe orbită, de unde sateliții transmit chei speciale criptate cuantic (care nu pot fi sparte) în centrele de date din lume. Software-ul intern distribuie acele chei către terminale (telefoane, laptopuri). Rezultatul este un ecosistem sigur, protejat prin criptare cuantică.

Aceasta este prezentare simplificată a soluției Arqit. Dar este suficient pentru a descrie exact modul în care sistemele de securitate cibernetică s-ar putea schimba în urma amenințărilor cuantice.

O versiune a tehnologiei Arqit este disponibilă comercial într-o capacitate foarte limitată. În 2023, compania intenționează să lanseze doi sateliți, prin care va începe operațiuni comerciale la scară largă.

Ca și în cazul oricărei noi tehnologii inovatoare, investițiile în tehnologiile de criptare cuantică se vor extinde rapid. Aceasta este următoarea evoluție – și probabil destinația finală – a securității cibernetice. Amenințarea cuantică este, probabil, la cinci ani distanță.

Soluțiile Vicarius care identifică vulnerabilitățile software-ului sunt distribuie în România de compania SolvIT Networks.

Tags:

You Might also Like