Start-up-ul WATTO, care dezvoltă o rețea de stații de încărcare ultra-rapidă, a fost desemnat câștigătorul finalei naționale a competiției EIT InnoEnergy PowerUp! Challenge

779

Start-up-ul WATTO a câștigat finala națională a competiției EIT InnoEnergy, PowerUp! Challenge și va reprezenta România în marea finală internațională. Ediția din acest an a PowerUp! Challenge a fost lansată în ianuarie 2020 la nivel european cu scopul de a găsi cele mai inovatoare start-up-uri, scale-up-uri și IMM-uri din Europa Centrală și de Est din zona energetică. În România, competiția a fost organizată de către REPOM, alături de Iceberg, Green Energy Cluster și PATRES, companiile care formează InnoEnergy Hub România.

29 de companii s-au înscris în faza națională a competiției,  5 echipe fiind selectate pentru a-și prezenta proiectele în cadrul finalei naționale. Acestea au fost Evinox (o soluție de smart heating), Paydemic (aplicație pentru încărcare electrică a mașinilor), RF Meters (o soluție de smart metering wireless), TresOil Biofuels (o soluție de combustibil cu hidrogen produs din deșeurile colectate la nivel local)și WATTO (o rețea de stații de încărcare ultra-rapidă).

În urma sesiunii de prezentări, WATTO a fost desemnat de juriu drept câștigătorul finalei naționale a competiției EIT InnoEnergy PowerUp! Challenge. Compania a fost fondată în 2019cu scopul de a crea o rețea de stații de alimentare ultra-rapidă cu energie, special concepută pentru mașinile electrice personale, dar și pentru vehicule comerciale. Soluția garantează un nivel al alimentării de 80% în mai puțin de 10 minute.

Astfel, WATTO a obținut titlul de ”Start-up of The year la nivel național, o invitație de a reprezenta România la PowerUp! Grand Final și credite în valoare de 10.000 de euro oferite de Amazon Web Services.

Este o surpriză foarte plăcută. Sunt foarte onorat să particip la această competiție. Mulțumesc juriului și organizatorilor PowerUp! Challenge România. Ne vom pregăti temeinic  pentru a reprezenta România în marea finală a PowerUp! Challenge”, a declarat Daniel Pintilie, câștigătorul PowerUp! Challenge România și CEO WATTO.

În cadrul finalei naționale, desfășurate online pe 22 mai 2020, TresOil Biofuels a obținut premiul publicului și credite în valoare de 5.000 de euro de la Amazon Web Services.

Câștigătorii din fiecare țară înscrisă în competiție vor concura pentru premii în marea finală internațională. Se vor acorda premii de până la 65.000 de euro, titlul Start-up-ul anului din Europa Centrală și de Est și beneficii de la parteneri precum Amazon Web Services, Revolut sau SpeedUp Group. Totodată, inițiativa este o modalitate de a securiza investiții de milioane de euro și de a deveni parte a rețelei EIT InnoEnergy, care oferă fonduri, cunoștințe practice și o rețea extinsă de parteneri de încredere, care ajută întreprinderile să prospere și să aibă succes la nivel global.

Mă bucur că în finala națională PowerUp! Challenge am avut companii foarte valoroase, cu soluții cu aplicabilitate internațională, care joacă un rol foarte important în asigurarea unui viitor energetic mai verde pentru noi toți”, a declarat Ionuț Țața, CEO Iceberg și coordonator al hubului EIT InnoEnergy din România.

Juriul competiției pentru finala națională a fost format din Dan Dragoș Drăgan, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (președintele juriului); Corneliu Bodea, Președintele Centrului Român al Energiei – CRE și CEO la ADREM; Radu Crăciun, CEO la HELIOEXPERT și Michal Bajda, reprezentant al EIT InnoEnergy.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul Ionuț Țața, coordonatorul InnoEnergy în România; Jürgen Ludwig – CEO, Result Counts GmbH și Marius Mitroi – Project Manager în cadrul UEFISCDI. Finala a fost completată de două pitchuri susținute de Henri Klemmer, oficial al companiei Hepta, respectiv Mihai Dârzan, CEO Ringhel, prima companie românească care a obținut o investiție din partea InnoEnergy.

La nivel internațional, la PowerUp! Challenge participă 24 de țări, care au avut un număr record de 425 aplicanți, iar 362 de startup-uri care s-au calificat pentru etapa preliminară a competiției. 29 de aplicanți au fost din România. O decizie cu privire la data și locul desfășurării marii finale internaționale va fi luată ulterior, în funcție de momentul în care restricțiile impuse de guverne sunt revocate în regiune.