Extinderea Rețelei Naționale de Telemedicină de către Grupul OTE și Intracom Telecom

630

28 de noi stații de telemedicină și 90 de sisteme de monitorizare la domiciliu pentru pacienți din 22 de insule
– Acces egal la serviciile medicale ESY (National Healthcare System) de la Agios Efstratios la Halki

Extinderea Rețelei Naționale de Telemedicină (EDIT) pe inca 22 de insule din nordul și sudul Mării Egee a fost desfasurata de catre Grupul OTE și Intracom Telecom. Acesta este un proiect al Regiunii Sanitare Pireu și Aegean (a 2-a Regiune Sanitara), care va asigura mai multor locuitori și vizitatori ai insulelor un acces egal la serviciile medicale ESY (Sistemul Național de Sănătate) care, cu ajutorul tehnologiei, sunt la acelasi nivel cu cele ale spitalelor mari din Grecia.

Rețeaua Națională de Telemedicină modernizată va cuprinde anul viitor localitatile:  Agathonisi, Agios Efstratios, Anafi, Antiparos, Arkoi, Donousa, Kythnos, Irakleia, Therasia, Thymaina, Kea, Kimolos, Koufonisia, Leipsoi, Serifos, Sikinos, Schoinousa, Telendos, Folegandros Halki, Psara și Pserimos. Din totalul de 28 de noi stații de telemedicină care urmează să fie instalate, 26 vor fi amplasate in Centrele Medicale ale insulei, una va fi situata la centrul de evacuare medicală aeriană EKAB (Centrul Național de Asistenta de Urgență) din Elefsina și o alta va fi situata la Centrul de Detenție din Kos. 90 de sisteme de monitorizare la domiciliu vor fi create în cadrul proiectului pentru pacienți, al căror transfer catre Centrele Medicale din insulă este dificil de realizat. EDIT se implementeaza folosind echipament tehnologic avansat Cisco.

După extinderea sa, EDIT va cuprinde în total 71 de unități de telemedicină, care vor conecta 52 de insule ale Mării Egee cu spitalele centrale din Attica și district. Astfel, se va simula digital prezența medicului în locul în care este situat pacientul și se vor va elimina distanțele dintre cele mai îndepărtate insule și spitale importante, limitând astfel deplasările inutile și evacuarile medicale aeriene de tip Medevac, si se vor decongestiona in acelasi timp clinicile.

Ministrul Sănătății, domnul Vassilis Kikilias, a declarat: „Încă din prima zi, m-am referit la preocuparea noastră principală, Pacientul. Extinderea telemedicinei către 22 de insule din nordul și sudul Mării Egee reușește să combine elementele specifice insulare, ceea ce reprezintă o conditie  in ceea ce priveste supravietuirea noastra, cu integrarea noilor tehnologii în toate infrastructurile de sănătate, acesta fiind obiectivul nostru principal pentru crearea ESY, in secolul XXI. În cadrul Ministerului Sănătății, lucrăm in fiecare zi, astfel încât și mai mulți locuitori și vizitatori ai insulelor noastre frumoase să se bucure de servicii medicale mai bune și de o calitate mai înaltă”.

Directorul Comercial, Business Segment, al grupului OTE, domnul Grigoris Christopoulos, a menționat că „Tehnologia poate fi un aliat important și în sectorul Sănătății. Rețeaua Națională de Telemedicină reprezinta un exemplu in acest sens. Aflată la dispoziția medicilor specialiști, va fi un instrument important pentru furnizarea de servicii medicale la aceleași standarde ca cele din centrele urbane importante, chiar și în insulele cele mai îndepărtate. Suntem mândri că, prin acest proiect, contribuim la realizarea viziunii COSMOTE, care își dorește o lume mai bună pentru toți”.

Directorul General Services Business Division Intracom Telecom, dl Nikos Velentzas a subliniat: În spiritul viziunii noastră de folosire a tehnologiei pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, în combinație cu experiența noastră vastă în ceea ce privește implementarea proiectelor de infrastructură de telecomunicații și de înaltă tehnologie, participăm activ la extinderea unui proiect important care îmbunătățește imaginea sistemului sanitar. Spitalele și personalul medical din insule și din zonele izolate au acum ocazia de a  extinde treptat și eficient serviciile medicale online utilizând tehnologia de ultimă oră a societății Intracom Telecom „.

În afară de serviciile de telemedicină și de teleconsiliere, Rețeaua Națională de Telemedicină oferă, de asemenea, servicii de teletraining în timp real pentru cadre medicale, asistenti medicali și personal administrativ.

Crearea și extinderea EDIT sunt finanțate de programele operationale regionale POR Nordul Mării Egee 2014-2020 și POR Sudul Mării Egee 2014-2020 prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și Fondul Social European (FSE).

Cum funcționează Rețeaua Națională de Telemedicină
Unitățile de telemedicină sunt instalate la centrele medicale ale insulelor și fac legătura dintre acestea și spitalele mari din Pireu și alte regiuni din Grecia. Fiecare unitate constă într-o cabină special proiectată care este dotată cu o cameră video de înaltă definiție, un monitor și instrumente medicale speciale care transmit citirile din timpul examenului medical în timp real. Având la dispoziție toate aceste lucruri, medicii de pe insule își examinează pacienții și comunică cu medicii consultanți din cadrul spitalelor centrale, văzându-se unii pe alții la o scară de 1:1. Cu ajutorul instrumentelor medicale care sunt interconectate cu platforma, toate citirile rezultate în urma examenelor desfășurate de medic/asistenta medicală îi sunt disponibile în timp real medicului specialist consultant, care participă la examinare de la distanță. În timpul examenului medical, medicul și pacientul pot să comunice direct, fără nicio interferență și fără întârzieri în ceea ce privește sincronizarea audio sau video. Trebuie menționat faptul că sistemul de videoconferință din fiecare cabină facilitează interacțiunea dintre consultantul medical și medic, fapt care este în favoarea pacientului, din moment ce le permite tuturor participanților să comunice direct și ușor în timpul controalelor medicale

4 ani de functionare de succes
Extinderea Rețelei Naționale de Telemedicină vine în continuarea proiectului Regiunii Sanitare Pireu și Marea Egee (A Doua Regiune Sanitară) implementat de Grupul OTE în 2016, având Intracom Telecom ca subcontractant. După finalizarea primei etape de dezvoltare a EDIT, au fost instalate 30 de stații de telemedicină în centrele medicale ale insulelor din Marea Egee, douăsprezece stații în spitale regionale și centrale și o stație în centrul operațional al Ministerului Sănătății.  Cele 30 de insule care erau deja acoperite de EDIT sunt: Amorgos, Andros, Astypalaia, Icaria, Ios, Kalymnos, Karpathos, Kasos, Kastellorizo, Kythira, Kos, Leros, Lemnos, Lesvos, Milos, Mykonos, Naxos, Nisyros, Oinousses, Paros, Patmos, Rhodes, Samos, Siphnos, Symi, Syros, Tilos, Tinos, Fournoi și Chios.

Până acum, cu ajutorul EDIT, au avut loc peste 4500 de „consultații de la distanță”, 290 de seminare de training, plus peste 6800 de teleconferințe cu privire la diverse probleme, susținând astfel munca profesioniștilor din sectorul sanitar. EDIT contribuie semnificativ la îmbunătățirea serviciilor medicale pentru locuitorii insulelor și la reducerea deplasărilor inutile ale pacienților și a evacuărilor medicale aeriene către centrele urbane. Cele cinci categorii de examene desfășurate cel mai des prin telemedicină sunt: psihiatrie pediatrică, endocrinologie, diabet, psihiatrie și oncologie.

A Doua Regiune Sanitară – Pireu și Marea Egee răspunde de gestionarea EDIT, asigurând funcționarea sa curentă prin Biroul de Asistență instalat la sediul său.