Enel x și Volkswagen încheie un parteneriat pentru mobilitate electrică în Italia

156

Enel X, linia de business dedicată dezvoltării de soluții energetice a Grupului Enel, și Volkswagen Group, lider în producția de autovehicule, au semnat un acord care vizează crearea unui joint venture, în care sunt parteneri egali, pentru a încuraja adoptarea vehiculelor electrice (EV) în Italia („JV”).

JV va funcționa în Italia ca Operator de Puncte de Încărcare („CPO”), investind, instalând în perioada 2021 – 2025, detinând și operând, o rețea de încărcare de mare putere (HPC). Rețeaua va dispune de peste 3.000 de puncte de încărcare de până la 350 kW fiecare pe teritoriul țării. Rețeaua de încărcare va permite o călătorie confortabilă cu vehicule electrice de la nord la sud în peninsulă.

Francesco Venturini, CEO Enel X, a declarat: „Împărtășim cu Volkswagen o viziune comună asupra electrificării globale a transporturilor, astfel încât acest parteneriat a fost o inițiativă firească pentru noi: tranziția energetică necesită muncă în echipă. Industria auto din UE și sectorul energetic dispun de experiența și mijloacele necesare pentru ca tranziția energetică să aibă loc cât mai repede posibil, electrificarea transportului fiind una dintre principalele căi. În acest scop, ne unim forțele cu Volkswagen și cu sectorul auto în general pentru proiectarea și implementarea unor soluții de mobilitate electrică nu doar accesibile și convenabile pentru toți șoferii, dar și sigure și sustenabile”.

Thomas Schmall, membru al Consiliului de Administrație al Volkswagen AG, responsabil pentru tehnologie și CEO al Volkswagen Group Components a declarat: „Scopul Volkswagen este de a dezvolta infrastructura de încărcare din întreaga lume. Prin acest joint venture cu Enel X vom instala peste 3.000 de puncte de încărcare de mare putere în aproximativ 700 de locuri. Acesta este un pas important pentru mobilitate electrică în Italia și în Europa. Până în 2025, inițiativele Volkswagen vor pune la dispoziție 18.000 de puncte de încărcare de mare putere pe continent – aceasta reprezintă o treime din infrastructura de încărcare de mare putere necesară în Europa. Șoferii oricărui Volkswagen BEV, precum și oricărui tip de vehicul electric al altor producători pot beneficia de aceste inițiative”.

Joint venture-ul Enel X-Volkswagen se va concentra asupra zonelor centrale ale orașelor, rutelor principale utilizate de navetiști și asupra principalelor șosele extraurbane, cu scopul de a:

  • crește numărul vehiculelor electrice deținute de șoferii din mediul urban, care nu au acces la parcări private, bazându-se pe o rețea extinsă de puncte de încărcare care, în doar 20 de minute, pot încărca vehicule clasice de dimensiuni medii precum Volkswagen ID.3;
  • reduce anxietatea șoferilor de vehicule electrice, în special al celor care parcurg distanțe mai mari;
  • oferi o experiență de încărcare rapidă și confortabilă în timpul călătoriilor.

Șoferii oricărui tip de vehicul electric indiferent de producător pot beneficia de această inițiativă accesând rețeaua HPC a joint venture-ului, care va fi, de asemenea, interoperabilă pentru diferiți furnizori de servicii de mobilitate, inclusiv prin intermediul platformelor de interoperabilitate. Cele două companii-mamă vor pune la dispoziție experiența în selectarea amplasamentului, instalarea și operarea punctelor de încărcare pentru a sprijini dezvoltarea rapidă a rețelei.

Mai mult, Enel X va sprijini JV prin contracte de servicii, pentru a pune la dispoziție tehnologia proprie și experiența sa în mobilitate electrică.

Finalizarea tranzacției dintre Enel X și Volkswagen Group este supusă anumitor condiții, inclusiv autorizării administrative privind procedura ”golden power” cu Președinția Consiliului de Miniștri din Italia și avizării de către autoritățile antitrust competente.

Grupul Enel și Volkswagen și-au unit de asemenea forțele în cadrul inițiativei europene European CEO Alliance, cu alte 11 companii europene pentru un viitor fără emisii de carbon și o Europă mai rezistentă. Alianța reprezintă companii din diferite industrii și națiuni europene, care generează venituri anuale cumulate de 600 miliarde de euro și au 1,7 milioane de angajați. CEO Alliance canalizează eforturile de decarbonizare ale acestor companii prin conectarea sectoarelor și strategiilor, identificarea potențialului de colaborare, încurajarea investițiilor, precum și implementarea de proiecte pentru o economie și o societate durabile, în conformitate cu Pactul Verde al UE.