Enel găzduiește evenimentul PRE-COP 26: „Orașe Circulare: efecte asupra decarbonizării și nu numai”

243

Enel a organizat la Milano, pe 1 octombrie, evenimentul „Orașe circulare: efecte asupra decarbonizării și nu numai”, concentrat asupra orașelor circulare, în special asupra principalelor provocări cu care se confruntă în prezent și modul în care aceste orașe pot fi reproiectate pe baza principiilor economiei circulare pentru a atinge obiectivele globale de decarbonizare, îmbunătățind în același timp reziliența orașelor și calitatea vieții.

Evenimentul a fost deschis de Filippo Del Corno, consilier local pentru cultură în cadrul Municipalitatii din Milano, și Anna Richardson, responsabil pe partea de Sustenabilitate și Reducerea emisiilor de carbon în cadrul administrației locale Glasgow, în calitate de reprezentanți ai orașelor care găzduiesc evenimente pre-COP 26 și COP 26.

Președintele Grupului Enel, Michele Crisostomo, a participat, de asemenea, la eveniment și a vorbit despre modul în care orașele au trebuit să inoveze de-a lungul secolelor și despre ce trebuie făcut pentru a face față provocărilor actuale precum schimbările climatice, poluarea, excluderea socială, calitatea vieții. Domnul Crisostomo a menționat, de asemenea, câteva exemple de proiecte Enel care vizează abordarea acestor domenii, inclusiv cele aproximativ 900 de autobuze electrice introduse în Bogota, care fac parte din flota globală a grupului de autobuze electrice din America de Sud, precum și instrumentele și soluțiile digitale oferite de Enel X clienților publici.

Orașele sunt locurile în care civilizația a evoluat, oferind noi oportunități pentru dezvoltarea socială și economică a cetățenilor lor”, a declarat președintele Enel, Michele Crisostomo. „Previziunile actuale confirmă că urbanizarea va crește la nivel global, ducând la aglomerări din ce în ce mai vaste, complexe și dificil de gestionat. Din acest motiv, reproiectarea orașelor pentru a le face mai durabile, mai viabile și mai reziliente va fi crucială pentru calitatea vieții tuturor, precum și pentru sustenabilitatea ecologică globală și locală. La Enel, ne-am angajat să transformăm viziunea orașului circular în realitate prin noi abordări de design, combinând diferite soluții avansate, cum ar fi energia regenerabilă, mobilitatea electrică, precum și instrumente pentru ca orașele să monitorizeze și să îmbunătățească componenta de circularitate. Un exemplu recent este lansarea de către Enel X a Index-ului Orașului Circular, care este disponibil gratuit pentru toate municipalitățile italiene pentru a măsura KPI de circularitate prin intermediul datelor deschise”.

Alan Belfield, CEO al Arup, lider mondial în construcții urbane, a avut, de asemenea, o intervenție în cadrul evenimentului.

În plus, a fost prezentat studiul pe care Enel îl desfășoară pentru COP 26, în cooperare cu Arup, Fundația Enel și cu sprijinul Universității Bocconi din Milano, Universității din Genova și Universității Los Andes din Bogotà. Studiul, cu accent special pe Milano, Genova, Glasgow și Bogota, explorează modul în care orașele pot contribui puternic la atingerea obiectivelor globale de decarbonizare, îmbunătățind în același timp rezistența orașelor și calitatea vieții.

La final, au fost organizate două mese rotunde pentru a discuta aceste provocări din perspective diferite, cu contribuții ale Claudiei López, primarul Bogotei, Marco Bucci, primarul Genovei, Silvio Barbero, vicepreședinte UNISG, Maria Chiara Pastore, director R&D la Stefano Boeri Architetti, Oriana Romano, Șef al Unității pentru Apă, Guvernanță și Economie Circulară și Orașe la OECD, José Luis Samaniego, Director Dezvoltare Durabilă la CEPAL și Caterina Sarfatti, Director Inclusive Climate Action C40.