CEO Alliance sprijină planul UE de reducere a emisiilor de carbon cu 55% până în 2030

179

În timp ce Comisia Europeană se pregătește să prezinte pachetul legislativ „Fit for 55”, structura europeană CEO Alliance a transmis recomandări de politici care susțin o acțiune progresivă și ambițioasă pentru a atinge neutralitatea climatică. Abordarea schimbărilor climatice necesită o colaborare strânsă între sectorul public și cel industrial, a anunțat Alianța după întâlnirea de astăzi, de la Paris.

Alianța susține o revizuire a principalelor instrumente de reglementare ale UE, în special subvențiile pentru tehnologiile cu emisii mari de CO2. Propunerile directorilor executivi includ transmiterea unui semnal referitor la prețul carbonului, accelerarea măsurilor de decarbonizare a mobilității și a transporturilor, a clădirilor și a sistemelor energetice, accelerarea modernizării sectoarelor cheie ale industriei europene.

„Sunt foarte încântat că am reușit să schimb astăzi opinii cu reprezentanții companiilor care oferă soluții pentru implementarea Pactului Verde, decarbonizarea economiei, tranziția verde și eficiența energetică. Pe măsură ce Comisia Europeană se pregătește să prezinte pachetul legislativ «Fit for 55» de energie și climă, care conține măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% în 2030 și de atingere a neutralității carbonului în 2050, mobilizarea actorilor industriali și economici va fi esențială pentru îndeplinirea obiectivelor noastre climatice împreună”, a declarat Clément Beaune, secretar de stat pentru afaceri europene în guvernul francez.

„Tranziția energetică se va produce inevitabil, iar pachetul «Fit for 55» reprezintă o oportunitate uriașă pentru Europa de a face acest lucru într-un mod ordonat și armonios, deoarece va avea un impact asupra multor sectoare și părți ale societății. Obiectivele noastre sunt electrificarea diverselor activități și decarbonizarea energiei electrice, iar scopul acestor revizuiri legislative creează contextul pentru o tranziție echitabilă care va aduce beneficii tuturor părților interesate. Drumul către tranziția verde poate avea succes atât timp cât contribuim cu toții și ne concentrăm pe dezvoltarea sustenabilă. Ca parte a CEO Alliance, vom continua să încurajăm investițiile și să implementăm proiecte care urmăresc aceste obiective”, a declarat Francesco Starace, CEO și Director General al Enel.

Membrii Alianței au propus transmiterea unui semnal puternic privind prețul carbonului, ca instrument central pentru a atinge obiectivele climatice ale UE. Carbonul ar trebui să aibă un preț în întreaga economie. Alianța a solicitat, de asemenea, îmbunătățirea continuă a Sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (pentru industria energetică și grea) și aplicarea unor sisteme sectoriale de plafonare și comercializare, care s-ar aplica în sectoarele mobilității, transporturilor și clădirilor. Sistemele sectoriale ar putea apoi converge începând cu 2030. O altă propunere se referă la un sistem european de stabilire a prețului carbonului care ar include măsuri pentru a realiza în același timp un echilibru social și reducerea emisiilor.

Decarbonizarea mobilității, a transportului și a clădirilor va fi o provocare majoră. Pentru sectorul transporturilor și al mobilității, în cazul autoturismelor, vehiculelor ușoare și vehiculelor grele, mobilitatea electrică s-a dovedit a fi cea mai eficientă tehnologie în ceea ce privește consumul de energie și reducerea emisiilor. Pentru a susține întregul ecosistem din jurul mobilității electrice, membrii CEO Alliance au inițiat proiecte transsectoriale pentru a spori producția de baterii și a crea o infrastructură de încărcare în întreaga Europă.

Îndreptându-și atenția către inițiativa ”Valul de renovări ale clădirilor” a Comisiei Europene, Alianța sprijină obiective ambițioase de renovare (de cel puțin 3% pe an) pentru a accelera transformarea clădirilor. Clădirile ar trebui să îndeplinească standarde mai ridicate în ceea ce privește eficiența energetică, sursele regenerabile de energie și materialele durabile. Alianța solicită, de asemenea, înlocuirea rapidă a sistemelor de încălzire cu combustibili fosili cu pompe electrice de căldură, încălzire centralizată și soluții digitale. Membrii Alianței se angajează să aplice această recomandare în cazul clădirilor care găzduiesc propriile companii.

Obiectivele climatice europene necesită o accelerare a producției de energie din surse regenerabile și electrificarea directă a mobilității, a transportului și a sistemelor de încălzire/climatizare pentru clădiri. CEO Alliance lucrează la un proiect de integrare a sistemelor energetice, în special a rețelelor, pentru a crea un sistem bazat în principal pe surse regenerabile de energie și pe soluții flexibile.

CEO Alliance for Europe’s Recovery, Reform and Resilience a fost înființată în 2020, pe fondul pandemiei de COVID-19 și al Pactului Verde european.

Obiectivul comun al Alianței este de a face din UE cea mai importantă regiune din lume în ceea ce privește protecția climei, deblocând în același timp investițiile, alimentând inovațiile în noile tehnologii și creând locuri de muncă sigure pentru viitor.

Membrii se consideră un „nucleu activ”, lucrând împreună la proiecte paneuropene transsectoriale la scară largă: infrastructura de încărcare trans-UE pentru camioanele grele, integrarea sistemelor energetice ale UE (în special a rețelelor), urmărirea amprentei digitale de carbon, clădiri durabile și sănătoase pentru viitorul muncii și al vieții, autobuze electrice pentru Europa, lanțuri valorice de hidrogen verde și dezvoltarea rapidă a producției de baterii. Sunt în curs de pregătire alte proiecte, inclusiv unul care implică oțel cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Membrii vor obține primele rezultate tangibile și vor discuta punerea în aplicare cu reprezentanții la nivel înalt ai UE în cadrul unui summit stabilit pentru toamna anului 2021.

Alianța reunește 12 directori de top din industriile energiei, transporturilor și tehnologiei: Björn Rosengren (ABB), Thierry Vanlancker (AkzoNobel), Francesco Starace (ENEL), Leonhard Birnbaum (E.ON), Börje Ekholm (Ericsson), Henrik Henriksson (H2GreenSteel), Ignacio Galán (Iberdrola), Frans van Houten (Philips), Christian Klein (SAP), Christian Levin (Scania), Jean-Pascale Tricoire (Schneider Electric) și Herbert Diess (Volkswagen). McKinsey & Company este partener al CEO Alliance, contribuind cu studii și rezultate.