Share the post "Următoarea generație de Cyber Cops. Ce sunt, ce fac și de ce e nevoie de ei în Web3?"
În lupta împotriva criminalității cibernetice, două lumi diferite trebuie să colaboreze.
Prima este lumea tradițională a forțelor de ordine, bazată pe jurisdicții, proceduri legale și dovezi fizice, în cea mai mare proporție fiind vorba de infracțiuni offline.
A doua este lumea nativ online a Web3, descentralizată, pseudonimă, rapidă și tehnică, care operează dincolo de granițe și adesea în afara metodelor tradiționale de investigație.
Împreună, cele două reprezintă o provocare pentru instituțiile publice, precum poliția și autoritățile de reglementare, și platformele private care gestionează infrastructura economiei digitale.
Pe măsură ce activitatea infracțională se mută în ecosisteme digitale, agențiile de aplicare a legii trebuie să se adapteze rapid. Unele au făcut progrese mari (precum cele din Coreea și Thailanda), în timp ce altele întâmpină dificultăți în a ține pasul cu tehnologiile descentralizate.
Ce este și cum arată un „polițist cripto”?
Apare un nou tip de agent al forțelor de ordine, ca răspuns la criminalitatea cibernetică din ce în ce mai sofisticată. El are o înțelegere profundă a tehnologiei blockchain și a complexității investigațiilor cripto, obținute prin instruire, experiență practică și experimentarea cu noi tehnologii. Coincidență sau nu, cei mai buni polițiști sunt, de cele mai multe ori, utilizatori pasionați de criptomonede.
Natura descentralizată și rapidă a infracțiunilor legate de criptomonede cere agilitate și adaptare constantă. Companiile private joacă un rol important în acest ecosistem, deoarece oferă expertiză tehnică forțelor de ordine, acces la instrumente de investigație și, cel mai important, date operaționale fără de care multe investigații nu ar putea fi încheiate cu succes.
Colaborând, sectoarele public și privat pot reduce lacunele critice de capacitate și resurse, ceea ce duce la răspunsuri mai rapide la amenințările emergente, făcând lupta împotriva infracțiunilor cripto mai eficientă.
Binance Academy ajută în România
În România, prin Binance Academy, s-au derulat în ultimii ani variate workshop-uri ori cursuri prin care se “antrenează” inclusiv reprezentanți ai Poliției pentru a fi pregătiți cât mai bine în investigarea criminalității informatice în mediile cripto și blockchain.
Forțele de ordine din Thailanda și Coreea de Sud, instruite recent
În Thailanda, Binance a organizat recent Ziua Forțelor de Ordine Asia-Pacific în Bangkok. Acest eveniment regional, cu 18 speakeri din partea forțelor de ordine și din sectorul privat, a reunit ofițeri din Thailanda, Taiwan, Indonezia, Malaezia, Mongolia, Singapore și Australia pentru a discuta despre siguranța publică, construirea încrederii și viitorul securității Web3.
În Coreea de Sud, Binance a participat la unul dintre cele mai mari programe de instruire în persoană privind infracțiunile cripto din regiune. Evenimentul de 3 zile a atras peste 600 de participanți, inclusiv reprezentanți ai Academiei de Investigații din Coreea, Agenției Naționale de Poliție din Coreea (KNPA), Parchetului Suprem și forțelor de ordine din SUA staționate în Coreea.
Un alt tip de fraudă, scam-ul de tip „arest digital”
Înșelătoria de tip „arest digital” implică, de obicei, impostori care se dau drept ofițeri de poliție și sperie victimele să transfere bani sub pretextul rezolvării unor acuzații legale fictive.
De exemplu, un bărbat de 90 de ani din Gujarat, India, a pierdut 149.700 de dolari în fața escrocilor care s-au dat drept forțe de ordine.
Alt exemplu, un tânăr în căutarea unui loc de muncă a fost atras în Kathmandu, Nepal, cu o ofertă de muncă falsă, închis într-o cameră de hotel și folosit pentru a spăla aproape 58.680 de dolari.
Blockchain-ul urmărește mersul baniilor
Spre deosebire de numerar, criptomonedele nu dispar pe măsură ce trec, de mai multe ori, de la un utilizator la altul. Fiecare tranzacție pe blockchain este marcată temporal, trasabilă și verificabilă public. Acest lucru a permis autorităților indiene să înceapă urmărirea USDT-ului furat în ambele cazuri prezentate mai sus.
Adică, criptomonedele nu sunt anonime. Dar asta nu înseamnă că ele sunt nesigure, ci exact opusul: activele digitale pot fi mai sigure atunci când platformele, autoritățile de reglementare și forțele de ordine colaborează.
Concluzie
Pe măsură ce criminalitatea cibernetică evoluează dincolo de granițe și modelele tradiționale, este nevoie de un nou tip de agent al forțelor de ordine, un „polițist cripto”, care să înțeleagă atât complexitățile investigațiilor blockchain, cât și metodele tradiționale de combatere a criminalității și să fie pasionat de noile dezvoltări tehnologice și de colaborarea strânsă cu sectorul privat.
Conectarea lumilor tehnologiei și forțelor de ordine nu mai este opțională, este esențială. Scopul: să construim un viitor digital mai puternic, mai inteligent și mai sigur pentru toți.