Satelitul EAGLE-1, destinat sistemul criptografic european Quantum Key Distribution (QKD), va fi lansat pentru SES de Arianespace cu o rachetă Vega C, din Guiana Franceză.
Satelitul va fi lansat nu mai devreme de Q4 2024 și va fi poziționat pe o orbită joasă. Proiectul EAGLE-1, cuprinzând satelitul și infrastructura terestră, este dezvoltat de SES și un consorțiu de 20 de parteneri europeni, cu sprijinul Agenției Spațiale Europene (ESA) și Comisiei Europene.
Prin înțelegerea încheiată recent cu ESA, SES și partenerii săi vor proiecta, dezvolta, lansa și opera un sistem QKD end-to-end bazat pe satelit, cu scopul de a testa și valida transmisia spațială de chei criptografice. Primul sistem european suveran spațial QKD va include satelitul dedicat de orbită joasă EAGLE-1 și un centru de operațiuni QKD de ultimă generație în Luxemburg. În cadrul inițiativei EuroQCI, satelitul EAGLE-1 va permite acces timpuriu, validare și integrare la sistemul QKD pentru statele membre al UE.
După lansare, satelitul EAGLE-1 va urma o misiune de 3 ani pe orbită, susținută de Uniunea Europeană. În această fază operațională, satelitul va oferi guvernelor și instituțiilor Uniunii Europene, precum și sectoarelor economice critice, acces timpuriu la QKD de mare distanță. Acest lucru va deschide drumul către o constelație europeană care să susțină transmisii de date ultrasecurizate.
Proiectul EAGLE-1 este cofinanțat de ESA, cu contribuția Germaniei, Luxemburgului, Austriei, Italiei, Țărilor de Jos, Elveției, Belgiei și Cehiei, în cadrul ARTES, precum și Comisia Europeană, prin Horizon Europe.
Vega C, noua rachetă ușoară europeană a avut zborul inaugural pe 13 iulie, iar acum intră în faza operațională, în responsabilitatea Arianespace. Calendarul de lansări Vega C include peste 40 de contracte de sateliți.
Programul de dezvoltare Vega C a fost coordonat de ESA și 12 membri ai Agenției. Avio Spa (Colleferro, Italy) este compania parteneră în sistemul Vega. Racheta Vega C a fost îmbunătățită cu motoare Solid Rocket mai puternice în prima și a doua fază, și cu o carenă mai mare, care mărește semnificativ masa sarcinii utile și dublează volumul permis, în comparație cu Vega. De asemenea, lansatorul răspunde mai bine nevoilor specifice ale navelor spațiale mici, datorită distribuitorului său SSMS îmbunătățit și sistemului AVUM+ care permite șapte reaprinderi în loc de cinci. Vega C poate astfel să distribuie sarcini utile către trei orbite de separare diferite în cadrul aceleiași misiuni, în loc de cele două posibile anterior cu Vega.