Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică

Share

Schneider Electric a încheiat un parteneriat cu GR3N, compania de reciclare chimică pentru tereftalatul de polietilenă – Polyethylene Terephthalate (PET), pentru a crea primul sistem de automatizare deschis pentru industria avansată de reciclare a plasticului.

Cum 50% din deșeurile globale de plastic ajung în gropile de gunoi și doar 9% sunt reciclate, GR3N a dezvoltat MADE, soluția Microwave Assisted DEpolymerization. Acest nou proces descompune PET-ul în blocurile sale chimice care pot fi recombinate pentru a crea noi pelete PET pentru ambalaje și textile, închizând efectiv bucla pentru plastic greu de reciclat. Tehnologia se bazează pe hidroliza alcalină și poate gestiona o cantitate mai mare de impurități în comparație cu cele existente.

În martie 2024, GR3N a demonstrat cu succes MADE și puterea tehnologiei de automatizare deschisă a Schneider Electric, EcoStruxure Automation Expert. Uzina MADE este concepută pentru a anticipa utilizarea tuturor tehnologiilor care vor fi în cele din urmă adoptate pentru prima instalație la scară industrială, prevăzută a fi construită în Spania, cu o capacitate estimată de peste 40.000 tone de deșeuri PET tratate pe an. Modularitatea intrinsecă a procesului de reciclare proprietar GR3N a permis ca MADE să fie prima fabrică de reciclare a plasticului care folosește partajat timpul de automatizare gestionat de Universal Automation, bazat pe standardul IEC 61499.

Datorită naturii modulare și agnostice a EcoStruxure Automation Expert, GR3N a reușit să aleagă tehnologia optimă pentru instalația de demonstrație și să se adapteze cu ușurință la noi locații.

Cererea globală de materiale plastice este de așteptat să se tripleze până în 2060. Pentru a satisface cererea și a reduce în același timp poluarea, până la atingerea obiectivului de net-zero în 2050, este necesară o revoluție a modelului de consum.

Parteneriatul dintre GR3N și Schneider Electric, care a început cu semnarea unui memorandum de înțelegere, va permite reciclatorului chimic să extindă operațiunile către noi locații rapid și rentabil. Se așteaptă ca soluția să ajungă la scară industrială până în 2027, odată cu demararea construcției unei fabrici de 35-40kt, care va include pretratarea, depolimerizarea și repolimerizarea.