Peste 50 de mii de echipamente radio și aparate neconforme interzise de ANCOM la intrarea pe piața din România

Share

În prima jumătate a acestui an, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a verificat peste 700.000 de echipamente radio și aparate care urmau să fie puse în funcțiune pe teritoriul țării noastre, provenind din afara spațiului comunitar. În urma verificărilor, ANCOM nu a permis intrarea pe piața din România a peste 50.000 de produse neconforme, care pot afecta comunicațiile.

Verificările ANCOM la intrarea în România

În primul semestru al anului 2025, ANCOM a verificat 702.430 de produse din categoria echipamentelor radio și aparatelor din punct de vedere al compatibilității electromagnetice.

Printre acestea se numără diferite tipuri de echipamente radio și aparate, precum transmițătoare și receptoare UHF, modulatoare FM, camere video de supraveghere WI-FI, sonerii video cu WI-FI, caști wireless, smartwatch-uri, telefoane mobile, routere wireless, repetoare wireless, modemuri LTE, switch-uri, camere IP, hub-uri USB, adaptoare Bluetooth, surse benzi LED, telefoane DECT, amplificatoare auto, aspiratoare portabile etc.

În urma verificării a 538.710 produse, a căror valoare de piață se ridică la suma de aproximativ 47 de milioane de lei, personalul de specialitate al ANCOM nu a identificat neconformități, în astfel de situații fiind permisă punerea în liberă circulație.

În cazul a 50.616 produse, a căror valoare totală depășește suma de 2,7 milioane de lei, au fost identificate neconformități, ANCOM dispunând în aceste cazuri interzicerea introducerii pe piața din România.

Totodată, în urma investigațiilor preliminare, din totalul produselor verificate în prima jumătate a acestui an, ANCOM a constatat că peste 100.000 de produse nu intră în sfera sa de competență.

Riscurile asociate aparatelor și echipamentelor radio din afara spațiului UE

Aparatele și echipamentele radio care provin din afara spațiului comunitar, din America de Nord sau Asia, spre exemplu, funcționează în benzi de frecvențe care în România sunt destinate altor servicii, cum ar fi cele de telefonie mobilă. În momentul în care un astfel de aparat este pus în funcțiune pe teritoriul României, el produce interferențe prejudiciabile care afectează în mod grav funcționarea serviciilor de telefonie mobilă: numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup.

Toate echipamentele radio puse în funcțiune pe teritoriul UE trebuie să respecte următoarele cerințe esențiale de bază privind:

  • protecția sănătății și siguranței utilizatorului și a oricărei alte persoane;
  • protecția privind compatibilitatea electromagnetică, respectiv capacitatea echipamentelor de a funcționa fără a produce perturbații pentru alte echipamente care funcționează în apropiere;
  • utilizarea eficientă a spectrului radio, pentru a se evita interferențele prejudiciabile, respectiv interferențe care afectează, obstrucționează sau întrerup în mod grav și repetat un serviciu de radiocomunicații.

Legislația incidentă

Regulamentul 1020/2019 al Parlamentului European și al Consiliului privind supravegherea pieței și conformitatea produselor și de modificare a Directivei 2004/42/CE și a Regulamentelor (CE) nr. 765/2008 și (UE) nr. 305/2011 prevede ca ANCOM, în calitatea sa de autoritate relevantă pentru supravegherea pieței echipamentelor radio și aparatelor din punctul de vedere al compatibilității electromagnetice la nivel național, să verifice, la solicitarea autorităților responsabile, mărfurile internaționale care provin din țări din afara Uniunii Europene și care conțin astfel de echipamente.

De asemenea, în conformitate cu prevederile Strategiei de supraveghere a pieței în domeniul

echipamentelor radio și al compatibilității electromagnetice (Directivele 2014/53/UE și 2014/30/UE), ANCOM a stabilit lista de produse care fac obiectul activităților de supraveghere și control a pieței pentru anul 2025 (verificări administrative și tehnice în laborator), printre acestea regăsindu-se, de exemplu, telefoane mobile, sisteme de securitate cu senzori wireless (alarme, yale cu comandă radio, camere de supraveghere etc.), echipamente de climatizare fără modul radio, dispozitive de iluminat cu LED-uri (inclusiv lămpi stradale cu LED-uri).

Pentru respectarea atribuțiilor privind supravegherea pieței echipamentelor radio (RED) și a echipamentelor electrice și electronice din perspectiva compatibilității electromagnetice (EMC), Autoritatea verifică dacă echipamentele introduse pe piață respectă cerințele esențiale prevăzute de legislația europeană și națională în vigoare, inclusiv cerințele privind utilizarea eficientă a spectrului de frecvențe radio și prevenirea interferențelor. În cadrul acestor controale, ANCOM poate preleva echipamente pentru testare în laboratorul specializat (LICETER), poate solicita documentația tehnică de conformitate și, în caz de neconformitate, poate dispune măsuri, precum interzicerea comercializării, retragerea produselor de pe piață sau aplicarea de sancțiuni. Bottom of Form