Ericsson Mobility Report: Tehnologia 5G înregistrează o creștere globală, chiar și în contextul provocărilor de ordin macroeconomic

Smart city and dot point connect Modern Telecom System ,Boundless connection technology concept.Blue tone

Share

Numărul de abonamente 5G la nivel global va depăși pragul de 1 miliard până la final de an, arată cifrele din noua ediție a Ericsson Mobility Report, publicată la finalul lunii trecute. Potrivit estimărilor din raportul citat, până la sfârșitul anului 2028, numărul abonamentelor 5G ar urma să ajungă la 5 miliarde, la nivelul întregii planete, în ciuda provocărilor economice care își fac simțită prezența în multe părți ale lumii în prezent, cât și în perioada urmatoare. În același timp, prognoza cuprinsă în ediția curentă a Ericsson Mobility Report arată un ritm de creștere mai rapid (decât în estimările anterioare) și în ceea ce privește conexiunile de tip FWA (acces wireless fix), la nivel global.

FWA – alternativa wireless la conectivitatea prin cablu în segmentul de broadband, destinată clienților rezidențiali și celor din sfera enterprise – este unul dintre primele scenarii de aplicabilitate ale tehnologiei 5G și a fost implementată în special în regiunile în care nu existau deloc servicii de broadband sau care erau slab deservite de acestea.

Stimulat în mare parte de accelerarea ritmului din India (în ceea ce privește planurile privind dezvoltarea serviciilor FWA) și de creșterea preconizată pe alte piețe emergente, numărul de conexiuni de tip FWA ar urma să crească în perioada 2022-2028 cu 19% de la an la an, până la 300 de milioane (de conexiuni) la final de 2028.

Peste trei sferturi dintre furnizorii de servicii de comunicații (CSP) din peste 100 de țări oferă în prezent servicii de FWA și aproape o treime dintre ei au în ofertă servicii de FWA cumulate cu servicii 5G (în urmă cu un an, proporția acestora era de numai o cincime). Totodată, raportul mai arată că aproape 40% dintre lansările de servicii de 5G FWA, din ultimele 12 luni, au avut loc pe piețele emergente.

De asemenea, raportul Ericsson arată că, în perioada iulie-septembrie 2022, numărul abonamentelor 5G noi, existente la nivel global, a crescut cu aproximativ 110 milioane, până la un total de circa 870 de milioane. Estimările din rapoartele anterioare se mențin și pentru ediția curentă a raportului, indicând în continuare faptul că numărul de abonamente 5G ar urma să ajungă la un miliard până la sfârșitul anului curent, ritmul fiind mai rapid decât în cazul tehnologiei 4G (care a avut nevoie de 2 ani în plus, pentru a atinge același număr de subscripții, după lansare).

Statisticile consolidează poziția tehnologiei 5G drept tehnologia de conectivitate mobilă care a înregistrat cea mai rapidă extindere, până în prezent, mai ales pe fondul disponibilității dispozitivelor de la mai mulți furnizori, al prețurilor care scad mai rapid decât în cazul tehnologiei 4G și al implementărilor timpurii ale acestor rețele în China, pe scară largă.

America de Nord și Asia de Nord-Est continuă să înregistreze o creștere puternică, ponderea abonamentelor de servicii 5G urmând să atingă circa 35% (din populație) până la sfârșitul lui 2022.

La nivel global, aproape 230 de furnizori de servicii de comunicații au lansat până în prezent servicii 5G, și peste 700 de modele de smartphone-uri compatibile cu această tehnologie au fost deja anunțate sau lansate comercial.

În plus, se estimează că acele 5 miliarde de abonamente 5G care ar urma să existe la nivel global până la sfârșitul anului 2028 vor reprezenta 55% din numărul total al abonamentelor de servicii mobile existente la momentul respectiv. Tot până atunci, aproximativ 85% din populația lumii ar urma să aibă acoperire 5G, în timp ce traficul de date înregistrat în aceste rețele ar reprezenta 70% din traficul global total de date.

Fredrik Jejdling, Executive Vice President & Head of Networks în cadrul Ericsson, a declarat: „Furnizorii de servicii de comunicații continuă să implementeze 5G, accelerând ritmul și în ceea ce privește conexiunile de tip FWA. În plus, traficul de date înregistrat la nivel global, în rețelele mobile, se dublează la fiecare doi ani. Conform ediției curente a Ericsson Mobility Report, furnizorii de servicii iau măsuri pentru a implementa cele mai recente echipamente și soluții radio, hardware și software, eficiente din punct de vedere energetic, sporind utilizarea surselor de energie regenerabilă în timp ce operează într-un mod inteligent și eficient infrastructura existentă, cu scopul de a reduce impactul asupra mediului înconjurător”. 

În același timp, și numărul total (global) de abonamente 4G își continuă ascensiunea, acesta crescând în perioada iulie – septembrie 2022 cu aproximativ 41 de milioane. Se estimează că numărul de abonamente 4G la nivel global va ajunge la aproximativ 5,2 miliarde în următoarea perioadă.

Conform raportului citat, numărul total al abonamentelor de servicii mobile ar urma să depășească 8,4 miliarde până la sfârșitul anului acesta și 9,2 miliarde până la sfârșitul lui 2028, majoritatea acestora (a abonamentelor) fiind asociate cu dispozitive smartphone. Tot pentru finalul acestui an, se estimează un număr de 6,6 miliarde de abonamente cu smartphone-uri incluse, acestea reprezentând aproximativ 79% din totalul abonamentelor pentru telefoane mobile, de la nivel global.

Raportul subliniază și importanța reducerii impactului asupra mediului încomjurător. Sectorul telecomunicațiilor joacă un rol esențial în atingerea obiectivelor globale în materie de sustenabilitate, atât prin reducerea propriilor emisii, cât și prin potențialul de a reduce emisiile de carbon în alte industrii, prin intermediul soluțiilor pe care le dezvoltă. Astfel, pentru a reduce impactul asupra mediului, traficul de date în creștere trebuie gestionat prin modernizarea inteligentă a rețelei și printr-o abordare echilibrată a performanței acesteia.