Share the post "Ai putea stoca datele de pe 25 de milioane de SSD-uri de 1 TB pe un chip din diamant de doar 5 cm"
Cercetătorii din Japonia spun că au inventat o nouă metodă de a crea cipuri din diamant, capabile să stocheze cantități uriașe de date.
Prototipul a fost conceput pentru a stoca datele computerelor cuantice și folosește un defect al diamantului, cunoscut sub numele de centru vacant de azot, pentru a stoca un bit cuantic sau qubit.
Acest defect al diamantelor s-a dovedit foarte util și este deja folosit pentru calculatoarele cuantice, deoarece permite cercetătorilor să citească rotația specifică (spin) a unui electron. Aceasta este o componentă cheie a modului în care funcționează un computer cuantic, și ar putea permite în viitor calcule mult mai complexe decât este posibil cu un computer clasic. În plus, acești qubiți de diamant pot funcționa și la temperatura camerei, ceea ce înseamnă o dependență mai mică de răcire.
Pentru realizarea unui astfel de cip, cercetătorii trebuiau să găsească o metodă de a fabrica diamante sintetice de înaltă puritate, care să fie suficient de mari pentru a stoca date în acel centru vacant de azot. Și tocmai asta au conceput: Universitatea Saga și Adamant Namiki Precision Jewellery Co. din Japonia au descoperit o nouă metodă de fabricare a diamantelor, de până la 55 mm.
Cu aceste diamante, cercetătorii au reușit să creeze cipuri cu diamante mari de 5 cm (pe care le numesc Kenzan Diamond) care pot stoca până la 25 mililoane TB de date.
Aceste noi cipuri vor fi comercializate în 2023.