28 de echipe se alătură programului de accelerare Innovation Labs 2020 din București

954

În urma Hackathonului desfășurat weekend-ul trecut în cadrul Bibliotecii Centrale a Universității POLITEHNICA din București, 28 echipe bazate pe inovații tehnice s-au calificat pentru programul de mentorat de 10 săptămâni organizat de către Asociația Tech Lounge cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD – Groupe Société Générale, OMV Petrom, Atos, precum și al partenerului strategic The Romanian-American Foundation.

Cele 28 echipe de start-up tehnic din București se alătură celor 300 de startup-uri deja accelerate în programul Innovation Labs pe parcursul ultimilor 7 ani de activitate.

În București, programul de anul acesta este susținut academic de către Universitatea POLITEHNICA din București şi Universitatea din București. Hackathonul din București  reprezintă etapa de selecție a acceleratorului Innovation Labs, care a ajuns la cea de-a opta ediție. Pentru acesta s-au înscris 75 de echipe formate din peste 220 de tineri cu proiecte curajoase, ce își propun să aibă un impact pozitiv asupra mai multor sectoare de business prin soluțiile lor tehnologice. Start-up-urile prezente s-au aliniat cu una dintre cele șapte verticale de afaceri ale programului: Agriculture, Cyber–Security, Fintech, Health & Lifestyle, Retail, Smart Cities și Smart Mobility.

Participanții la Hackaton-ul Innovation Labs 2020 au acoperit trei categorii, în funcție de experiența membrilor: echipe formate exclusiv din studenți, echipe spin-off din proiecte de cercetare din mediul universitar și echipe formate din studenți și antreprenori cu experiență.

Hackathonul este un proces dinamic de explorare, dezvoltare, finisare și creare de produse, ce aduce împreună tineri pasionați de tehnologie, antreprenori, specialiști din industrie, dar și lideri cunoscuți din ecosistemul antreprenorial românesc. Cele 75 de echipe înscrise, pasionate de tehnologie și animate de o idee îndrăzneață, s-au prezentat în dimineața de sâmbătă, 29 februarie pentru prima etapă, de admitere în Hackathon: o prezentare fulger de 1 minut a ideii în fața juriului și publicului, urmată de votul publicului prezent la eveniment și deliberarea juriului.

Pe baza opțiunilor juriului și publicului participant, echipele cu cel mai mare potențial au intrat în etapa de dezvoltare și mentorat rapid din cadrul Hackathonului. Pe parcursul zilei de sâmbătă și a nopții ce a urmat, cele 44 de echipe de tineri selectate au lucrat la perfecționarea unui prototip cât mai convingător al ideii lor inițiale, sub îndrumarea celor peste 120 de mentori și membri ai Juriului din cadrul Hackathonului.

Duminică, 1 martie, echipele au expus o versiune îmbunătățită a produsului și a strategiei lor de business în fața juriului și publicului, printr-o prezentare ce a inclus o demonstrație tehnică și un elevator pitch de 2 minute. Juriul, format din personalități din ecosistemul inovării digitale din România, a acceptat provocarea dificilă de a selecta cele mai performante și promițătoare 28 de echipe și prototipuri, ce au intrat astfel în programul de dezvoltare și mentorat de 10 săptămâni. Echipele calificate încep de astăzi o experiență intensă de interacțiuni săptămânale cu mentorii, utilizatorii și potențialii investitori, pătrunzând treptat în lumea inovării digitale și a antreprenoriatului tehnic.

Săptămâna aceasta, pe 7 și 8 martie 2020, urmează alte patru Hackathoane, care vor avea loc simultan în Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara. Înscrierea pentru acestea se poate face pe www.innovationlabs.ro/register până pe 6 martie.

Inovațiile propuse de tinerele echipe din Hackathonul Innovation Labs din București
În cadrul noii categorii de echipe University Research Spin-offs, anume startup-uri ce au la bază proiecte de cercetare din universități, categorie susținută de către Orange, au intrat în program patru echipe. Echipa Correct Networks a dezvoltat PacketCloud, o platformă de virtualizare pentru rețele 5G ce va permite utilizatorilor și companiilor să ruleze aplicații în mod sigur și rapid. PacketCloud sumarizează 5 ani de cercetare de succes în domeniul virtualizarii și securității în laboratorul Netsys din Facultatea de Automatică și Calculatoare din Universitatea POLITEHNICA din București.

Pe direcția Cyber-security, susținută de Atos,  echipa de spin-off Iccguarad este o soluție IDS de optimizare a detecției ciberatacurilor derivată din cercetarea științifică, colectând log-urile aplicațiilor web și căutand în acestea, prin algoritmi inovativi, indicatori de compromitere a securității.

Pentru direcția de Agriculture, susținută de Carrefour ca lider al inovației în domeniul Retail, echipa Agro-Future propune o aplicație web prin intermediul căreia utilizatorii pot planifica producția agricultorilor asociați unei cooperative.

Echipa Salya din direcția Fintech, susținută de BRD – Groupe Société Générale, a dezvoltat o platformă care generează video-uri și animații pe baza informațiilor cantitative ale unui utilizator, facilitând interpretarea acestora și o privire de ansamblu asupra datelor.

În cadrul direcției Smart-Mobility, verticala susținută de OMV Petrom, echipa Tire2Tire s-a remarcat cu o soluție bazată pe un dispozitiv hardware care folosește senzori și o cameră de mare viteză pentru a monitoriza amprenta anvelopelor de la camioane. Tire2Tire procesează imaginile preluate pentru a verifica în mod automat presiunea roților și gradul lor de uzură.

Pentru verticala de Educație, susținută de Romanian-American Foundation, echipa KidsFinance propune un Duolingo pentru educația financiară, asociat unui card pentru copii. Părinții vor seta tipul și ritmul lecțiilor, vor oferi copiilor provocări și activități pentru a obține recompense și vor monitoriza cheltuielile și progresul învățării.

În premieră, în cadrul Hackathonului au participat și echipe din cadrul Universității Ovidius din Constanța, iar echipa DietX ce oferă diete personalizate s-a calificat alături de echipele din București pentru programul de mentorat.

Pe parcursul următoarelor 10 săptămâni, scopul programului este de a accelera ideile către stadiul de MVP (Minimum Viable Product), de a ajuta echipele să își aducă ideile într-o formă validată și valoroasă, creată pentru clienții reali ai pieței, dar și de a-i îndrepta către oportunitățile potrivite de finanțare ale propriului startup. Totodată, programul dezvoltă în rândul participanților un mod de a gândi antreprenorial, introducând în vocabularul lor termeni și concepte de business. Astfel, prin activitățile diverse din program, antreprenori și oameni de business consacrați vor împărtăși experiențele lor cu tinerii participanți, orientându-i în cunoașterea și explorarea ecosistemului antreprenorial românesc. Nu în ultimul rând, prin intermediul partenerilor programului, echipele beneficiază de acces la tehnologii de ultimă generație pentru dezvoltarea produselor lor, precum și de oportunități de poziționare eficientă pe piață.

Pe 18 mai, în cadrul evenimentului Demo Day, finaliștii programului își vor prezenta produsele în fața partenerilor, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, urmând ca echipele cele mai convingătoare să fie recunoscute prin premiile Innovation Labs. Echipele vor continua să beneficieze de sprijinul acceleratorului și al susținătorilor programului și după încheierea perioadei de mentorat, devenind parte din comunitatea de alumni a Innovation Labs.

Parteneri și susținători ai programului Innovation Labs București
Innovation Labs 2020 București este un program organizat de către Asociația Tech Lounge cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD Groupe Société Générale, OMV Petrom, Atos  precum și The Romanian–American Foundation ca partener strategic, și cu susținerea Adobe, Bearingpoint, Eximprod Grup, Ericsson, Fitbit, IXIA (a Keysight Business), Medicover, NXP, Ortec, Pentest-Tools.com, PSS Prosoft Solutions, Softbinator Technologies, Windsoft și Asociaţia Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) împreună cu partenerii academici Universitatea POLITEHNICA din București și Universitatea din București.